Dette blir dyrere i Spania i 2009

Vi har sett nærmere på hva du må betale for varer og tjenester i 2009.

Spaniaavisen

Publisert 7. januar 2009 07:20

TORREVIEJA

Finanskrise til tross: Det meste blir dyrere i år. En gjennomsnittlig prisøkning på 0,6 prosent fra 2008, er hva vi kan forvente på varer og tjenester vi benytter daglig i året som kommer. De samme tjenestene hadde en prisøkning på 3,8 prosent i fjor. Her er en oversikt over prisutviklingen på noen av de varene og tjenestene du benytter her i Spania.

TOG
Renfe har økt prisen på lokaltog med 6,28 prosent fra 1. januar. Høyhastighetstoget AVE og langdistansetog har økt med bare 4 prosent. Billetter på mellomdistanse rutene økes også med 5 prosent. Flere tilbud og spesialbilletter vil likevel bli tilgjengelige for de reisende. Kjøper du billett på hurtigtoget dagen før du skal reise, kan du slippe unna med halv pris.

Les også: Prisene steg bare 1,5 prosent i 2008

STRØM OG NATURGASS
Bare få dager før årsskiftet hadde den nasjonale energikommisjonen (CNE) og industriministeren fremdeles ikke blitt enige om prisøkningen på basisproduktene. De var ment å skulle økes med betydelig mer enn konsumprisindeksen. Det som er sikkert er at prisen på butangass er det eneste produktet som vil komme til å koste mindre.
Strømmen ser ut til å øke til 3,5 prosent. Dette påslaget vil koste gjennomsnittsforbrukeren mellom 90 céntimos og 1,1 euro mer i måneden. Det er også uenighet om prisen på naturgass. CNE anbefaler en økning på 2,2 prosent, mens industriministeren går for en økning på 3,79 prosent.

TELEFON
Telefónica setter opp prisene med 4 prosent. Grunnprisen settes opp fra 14,03 euro til 14,609 euro (4,12 prosent). Samtaleprisen koster nå 1,44 euro per minutt i stedet for 1,38 euro. En økning på 4,37 prosent.

TOBAKK
Altadis øker tobakkprisen med i gjennomsnitt 4 prosent i 2009, mer enn ett prosentpoeng over den registrerte inflasjonsraten i november. En pakke sigaretter som distribueres fra dette selskapet koster nå 10 céntimos mer enn før nyttår.

Les også: Slik får du halv prise på hurtigtogene

VANN
Ulik økning i de ulike regionene. I Murcia, for eksempel, øker avgiften med 4,9 prosent.

BETALINGSVEIENE
I gjennomsnitt øker bompengene med 4,46 prosent.

FRIMERKER
Brev innenlands i Spania øker med 3,22 prosent til 32 cent. Samme økning til internasjonal post. Ny porto: 62 cent.

Øvrige prisøkninger på gass, drosje og lokalbusser, vil bli forskjellig fra provins til provins.

PS! Et viktig bidrag for folk som har lånt til bolig i spanske banker er at boliglånet blir billigere. Euribor faller og renten vil fortsette å falle. Da kan du fort spare 100-120 euro i måneden på et gjennomsnittslig boliglån.