ALBIR
Foreldrene til elevene ved barneskolen Raco i Albir fortsetter kampen for å stoppe utdanningsdekretet som tvinger barna deres til å studere på valensiansk. Prosessen om å innføre mere valensiansk i skolene ble igangsett av Conselleria de educacion (Utdanningsrådet) i februar i år, med regional utdanningsråd Vicent Marza i spissen. – Noen skoler ble rett og slett påtvunget valensiansk som hovedspråk, som er tilfelle med Raco-skolen som mine barn går på, opplyser Kristin Tennebø Holslag. I begynnelsen fikk vi beskjed om at administrasjonen på hver skole, sammen med lærerne, skulle stemme over hvor mye valensiansk de ville ha. Deretter skulle skolerådet stemme over om de ville ha det eller ikke. Vårt stemte nei. Det ble det overhodet ikke tatt hensyn til, og skolen ble pålagt nivået «Avanzado 1». Det betyr at elevene vil studere 60 prosent av fagene på valensiansk, 23,4 prosent på spansk og 16,6 prosent på engelsk. Gjør som flere enn 21.000 andre - følg oss på Facebook og få nyhetene direkte på din side Hun legger til:– Men dekretet har sine modifikasjoner som gjør saken enda verre. Min datter som nå skal begynne på skolen til høsten får alt på valensiansk. Det er hårreisende! Resultatet kan bli at hun vokser opp i et land hvor hun ikke snakker språket. Skal hun studere ved et spansk universitet i fremtiden eller få en god jobb i Spania, må hun kunne snakke godt spansk. Flere andre skandinaver har barna sine på samme skole. De valgte Raco nettopp fordi de ønsket at barna deres skulle integrere seg i det spanske samfunnet fra første stund.
– Vi ville at sønnen vår Leo skulle gå på spansk skole, vi så bare fordeler ved det, meddeler Nina Persson. Men nå må han studere på valensiansk, som er et minoritetsspråk og som bare snakkes i Valencia-regionen. Det var ikke planen vår. Et annet problem er at jeg ikke snakker valensiansk, bare spansk, og da kan jeg ikke hjelpe sønnen min med leksene. Sett denne? Denne fornøyelige badevideoen må du bare se Gruppen understreker at det er ikke er den valensianske kulturen eller språket de er imot.
– Det finnes jo allerede en valensiansk linje slik at folk kan velge hvilket språk de vil barna skal studere på, og det er jo greit, sier Trond Michelsen. Men at barna våre nå blir tvunget til å studere på valensiansk er helt uakseptabelt. 90 prosent av de spanske foreldrene er enige med oss. Tidligere har de berørte arrangert to demonstrasjonsopptog i Alicante for å opplyse om saken. Tennebø Holslag har vært aktivt med hele veien.
– Vi er flere grupper fra forskjellige skoler som jobber sammen, og vi prøver å informere folk om det som skjer, for det kan få alvorlige konsekvenser. Her i Alfaz bor vi i en multikulturell kommune med mer enn 100 nasjonaliteter. Det er ille at man ikke kan få muligheten til å studere på spansk, som ikke bare er det offisielle språket her i Spania, men også et av de største utbredte verdensspråkene.
– Det er spesielt viktig at foreldrene til elevene stiller opp. Denne saken er veldig viktig og betyr veldig mye for våre barns fremtid. Jo flere vi er, jo bedre er det, understreker hun.