Derfor skal du ikke betale med norske kroner i utlandet

Kredittkorttipset som sparer deg for penger.

Spaniaavisen

Publisert 11. mars 2014 16:40

COSTA BLANCA/OSLO

Lønner det seg å betale i utenlandsk valuta eller i norske kroner hos butikker eller spisesteder som gir deg dette valget når du handler i utlandet? Ekspertene mener det alltid lønner seg å betale med lokal valuta.

– Grunnen til det er at hvis du velger å betale i norske kroner, så er det butikken eller utsalgsstedet som bestemmer kursen, og den er som regel dårligere enn den du får fra VISA eller Mastercard, forklarer forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea ifølge Aftenposten.

– I kraft av sin størrelse oppnår disse aktørene mye bedre kurser enn det en enkeltstående butikk gjør.

Forbrukerøkonomen har ikke tall på hvor mye en risikerer å tape. –  Men la si du skulle få en 5-10 prosent dårligere kurs enn det du ville fått av banken. Og jo mer du har handlet for, jo større blir dette i kroner og øre.

Også forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand understreker at du bør velge å betale i lokal valuta.

– Velger du norsk valuta, får du vekslingskursen der du handler, men det du vil ha er Visa eller kortutsteder sin veksklingskurs, for denne er alltid bedre. Regelen gjelder uten unntak.

Fordelen er også at mange kredittkorttilbydere har reiseforsikring inkludert i kortet. Dermed er du bedre "beskyttet" på reise.