Derfor er telefoni og internett såpass dyrt i Spania

Spanske forbrukerorganisasjoner skjønner ikke hvorfor telefoni og internett skal koste så mye i Spania.

Terje Aspdahl

Publisert 29. juli 2017 07:26

TORREVIEJA/MADRID

En oversikt fra EUs statistikkbyrå, Eurostat, viser at Spania er blant de billigste EU-landene når det kommer til klær, sigaretter og alkohol. Men landet er også blant de dyreste i Europa på mobiltelefoni, internett, post og møbler. Her er det bare fem EU-land som er dyrere.

Spanske forbrukerorganisasjoner skjønner ikke hvorfor telefoni og internett skal koste så mye i Spania.

– Det er ingenting spesielt med det spanske telemarkedet som forsvarer at prisene skal være så høye, sier talsperson for Factua, Ángeles Castellano. Det er få selskaper med mye makt, og myndighetene regulerer ikke markedet.

Les mer om undersøkelsen her – vi skrev om den 16. juli

Arnulf Arntsen, innehaver av Scansat, forklarer internett og telefoni prisene i Spania slik:

– Prisene varierer veldig. De store etablerte selskapene som Telefonica, Orange og Vodafone er relativt dyre i Spania ja. Mindre selskaper er nede i 15 euro per måned, og i forhold til Norge er dette gi bort pris.

Han fortsetter:
– De større firmaene er underlagt Telefonica mer eller mindre og må som oss, leie rør og traseer hos dem, og det koster primært penger for fiberutbygging. Hovedproblemet for oss, for å unngå å leie dyrt hos Telefonica, er byråkratiet og hindringer som legges konstant fra bla rådhus og administrasjon. Dette gjør det mer eller mindre umulig å få noe til på egenhånd innen en rimelig tid. Mye er uvilje til å gjøre noe, men jeg mener også at rådhus med administrasjon har sine «favoritter», som bare ringer så er et prosjekt fra dem godkjent momentant, mens andre havner i en byråkratisk hengemyr som mangler sidestykke, i alle fall i forhold til Nord-Europa.

Arntsen mener dette fordyrer og forsinker utbygginger, og at det en medvirkende årsak til at prisene er som de innen telekommunikasjon i Spania.

– Hvorfor det er så store forskjeller mellom de dyreste og de billigste selskapene er enkelt og greit følgende: De store gutta har dyre organisasjoner, mange ansatte, og ofte ineffektive. Og de har betydelige driftskostnader. De små gutta, iallefall på Costa Blanca, er ofte halv- og helsvarte selskaper med henhold til sosiale kostnader, skatt og moms.

På toppen av dette er flere av de små bedriftene rene hvitvaskingsmaskiner, hvor penger kommer inn fra sidelinjen, og blir investert i blant annet nettverksutbygging. Dette gjøres ved at de selger «av og på» løsninger. Kunden betaler kanskje én eller to måneder per år, men i regnskapet betaler de hele året. Da blir de sorte pengene først litt grå, og deretter hvite, avslutter Arnulf Arntsen.

I den totale prissammenligningen fra Eurostat får Spania 91,5 hvor snittet er 100. Det betyr at det er «relativt billig» i landet.