Derfor er salt fra Torrevieja unikt

Saltverket i Torrevieja forbereder seg til å eksportere det beste veisaltet på markedet og man håper på en vinter med sprengkulde i Europa.

Spaniaavisen

Publisert 17. november 2014 21:15

TORREVIEJA

Når høsten kommer minner de hvite salthaugene oss om hva som var grunnlaget for Torrevieja. Byen ble født av og lever for saltet og saltbergene er en av de få tingene som fortsatt er uforandret i denne dynamiske byen som er i stadig forandring.

Det utvinnes normalt rundt 600.000 tonn salt årlig fra Las Salinas de Torrevieja, ifølge Informacion. Det tallet holder seg stabilt år etter år, om det ikke kommer ekstra mye regn.

To tredjedeler av saltet brukes som veisalt og selges på det internasjonale markedet. Havsaltet fra Torrevieja skal være mye renere og bedre en salt fra gruver. Det er derfor foretrukket selv om det er noe dyrere enn gruvesalt.

Etter de milde vintrene i Europa de siste to årene har salget gått noe ned på dette markedet. Kulden i Nord-Amerika ga imidlertid Torrevieja-saltet sjansen til et comeback på det amerikanske markedet. 

Det resterende saltet brukes innenlands i Spania. Her går det til veisalt i nord, men også matindustrien kjøper rundt 100.000 tonn av saltet fra Torrevieja.

Produksjonsmetoden for Torrevieja-saltet er unik. Vann fra Middelhavet føres inn i La Mata-lagunen via en kanal. Her varmes vannet opp naturlig, og blir mer saltholdig. 

Det føres videre inn i Torreviejalagunen hvor det blandes med saltlake fra Pinoso. 

Saltlaken kommer fra Pionoso via et mer enn 50 kilometer langt samlesystem bygget på 70-tallet. En gammel teknikk som nå brukes i moderne stordrift. Og som gjør at Torrevieja fortsatt kan kalles den ekte dronningen av saltet.