Derfor bør du kjøpe dine grønnsaker på markedet

Sjefskokk Ralph Komuda (40) kjøper grønnsaker og krydder på markedene – og med god grunn. Les hvorfor og få hans beste tips her.

Spaniaavisen

Publisert 17. september 2015 09:03

LA MARINA

Vikingposten ble med kokken på markedet i La Marina for å finne ingredienser til biff med poteter, tomater og asparges. 

– Vi er heldige i Spania som har tilgang på så mye billig og bra grønnsaker. Bøndene som selger produktene sine på de lokale markedene er for små til å ha råd til kjemikalier, og det meste som selges på markedet er derfor organisk, sier Komuda.

Hver dag holdes det marked på forskjellige steder i områdene rundt Torrevieja, og kokken er klar på at ingen frukt og grønnsaker bør kjøpes på supermarkedet. Det er de store aktørene, som har råd til kjemikalier, som selger varene sine på supermarkedet. Til og med krydder bør kjøpes på markedet. 

Les også: Bekrefter helsegevinst ved middelhavsdietten

– Jeg pleier å gå på markedet i slutten av åpningstiden, for da selger de alt billigere for å bli kvitt varene sine. Alt plukkes ferskt om morgenen, og både næringsstoffer og smak er bevart. I dag skal vi blant annet bruke cherrytomater, og tomater bør alltid kjøpes skikkelig røde, forklarer Komuda.

Biffen til dagens rett er ikke kjøpt på markedet, men Komuda forklarer at det er bedre å kjøpe dyr biff, og mindre kjøtt. Jo dyrere, jo bedre er visst regelen, da de kjører masse kjemikalier og antibiotika inn i billigere kjøtt.

– Det er viktig at kjøttet kommer fra dyr som er blitt fôret på gress, for da slipper vi å få kjemikalier og antibiotika inn i kroppen vår når vi spiser kjøttet. Dyrevelferd er viktig både av humane årsaker, og at stressede dyr produserer hormoner som forringer kvaliteten på kjøttet. Lykkelige dyr som får gå fritt produserer rett og slett bedre kjøtt, forklarer Komuda. 
Han sier også at man i Spania trygt kan spise blodig biff, da matkontrollen i EU er ekstremt streng. Dessuten vil infisert kjøtt ha like mye salmonella i seg etter at det er stekt eller kokt aldri så lenge. 

Les også: Restaurant krevde betaling for hodepinetablett

Kokken forteller også at den sunneste fordelingen av mat på tallerken er to tredjedel grønnsaker, og en tredjedel kjøtt. For best fordøyelse bør man spise grønnsaker først, så poteter og så kjøtt til slutt. I dagens rett bruker Komuda olivenolje som han heller over ingrediensene med nyplukket rosmarin på toppen.

– Den eneste oljen man skal bruke i mat er ekstra virgin olivenolje. For å teste at olivenoljen har bra kvalitet kan du sette den i kjøleskapet, og etter fem minutter skal den begynne å bli hard. Den skal også være rik på smaken. Ved høye temperaturer, som ved steking av biff, kan man bruke solsikkeolje, sier Komuda og fastslår at rosmarin er en av naturens sterkeste antibiotikum og kan brukes i all mat. 

Ralph Komuda, opprinnelig fra Polen, er sjefskokk hos svenskeide La Cata i Benijofar. 
Han er utdannet innen markedsføring på European Academy of Hotel Management and catering industry.
Gikk læretiden under kjendiskokk Jamie Oliver i England og har drevet restauranter i Polen, London, Østerrike og Sverige.