De skulle reist hjem til jul - nå har de mistet alt de eide i leirraset

Vivi Anne (74) og Harald (75) Witsø priser seg lykkelig over at de ikke tok SAS-flyet tilbake til Norge og hjemmet sitt på Gjerdrum. – Vi har fått livet i julegave, sier ekteparet.

Terje Aspdahl

Publisert 2. januar 2021 17:13

ORIHUELA COSTA

Ekteparet Witsø feiret jul på Costa Blanca uten familien for første gang.

– Vi skulle etter planen ha reist hjem 12. desember etter å ha vært her siden september. Men takket være en ombooking fra SAS valgte vi å bli her. Vi ville ikke legge ut på en reise med en hund på 16 eller 23 timer, som var alternativene vi fikk fra SAS. Så etter samråd med familien, og deres velsignelse, valgte vi for første gang å feire jul her i Orihuela Costa. Det priser vi oss lykkelig over i dag, forteller Vivi Anne Witsø til Spaniaavisen.

Ekteparet mistet leiligheten, og med den alt de eide under leirraset i Ask på Gjerdrum natt til onsdag 30. desember. Syv personer er fortsatt savnet etter raset. Tre personer er funnet omkommet.

– Jeg sov urolig den natten og var våken da den første meldingen tikket inn på mobilen til Harald noen minutter før klokken 04. Beskjeden var at brannalarmen i stue og soverom var blitt utløst. Like etter meldingen ringte vaktselskapet og ga beskjed om at de skulle sende en vekter til leiligheten for å sjekke. Etter den samtalen ble det et meldingskaos uten like på Harald sin telefon. Det ramlet inn meldinger om at alt av alarmer i huset var blitt sabotert. Det var da huset vårt forsvant, sier Vivi Anne ettertenksomt.

Sett denne? Dette er den dyreste boligen i Alicante for tiden

Ekteparet er naturlig nok preget av det som har skjedd.

– Vi mistet alt vi har og eide, og alt vi har samlet opp gjennom et livslangt samliv på sekunder. Det er nesten umulig å tenke på. Men vi er tross alt heldige som lever. Fortsatt er det noen av våre naboer i huset vårt som er savnet, og vi har fått bekreftet omkomne fra leilighetene under oss. Det er vondt, sier Harald Witsø til Spaniaavisen.

Åtte personer er savnet etter jordskredet på Gjerdrum. Foto: NVE

At området og huset deres var bygget på leire var ekteparet klar over. Men at dette kunne skje, kom som lyn fra klar himmel.

– Vi har bodd i leiligheten siden 2009, og huset ble bygget året før. Det har aldri vært snakk om at det skulle være noen fare for leirras. Det har aldri vært opp til diskusjon eller vært luftet som en mulighet en gang. Dette kom som et sjokk, sier Harald.

Nå tar ekteparet dagene som de kommer og har ikke noe hastverk med å reise nordover.

– Vi har fått livet i julegave, men går fortsatt rundt i et slag vakuum, og det er vanskelig å ta innover seg det som har skjedd. Vi blir her en stund fremover, selv om det kan være vi går over den lovlige tiden man kan være i utlandet. Vi har jo ikke noe hjem å reise til foreløpig, sier Vivi Anne.

– Det neste vi skal gjøre er å ringe forsikringsselskapet vårt mandag. Så har vi nesten bestemt oss for at vi flytter til Lillestrøm, hvor jeg opprinnelig kommer fra. Men de avgjørelsene får komme nærmere sommeren. Vi vil ha litt sommervarme før vi reiser hjem, avslutter ekteparet.

Slik så det ut fra luften etter at jordskredet hadde gått. Senere raste flere boliger.