De hjelper nordmenn på rett kjøl i Spania

Har hatt over 20 ungdommer på rehabilitering på Costa Blanca.

Spaniaavisen

Publisert 9. desember 2010 17:08

ALFAZ

Berit Hamre og Liv Airin Fragaat hjelper norsk ungdom på rett kjøl – i Spania. De to har hatt over 20 ungdommer på rehabilitering de siste tre årene, og med veldig gode resultater.

Liv Airin Fragaat og Berit Hamre er to ildsjeler. I tillegg til å være pådrivere for Frivillighetssentralen, driver de sitt helt spesielle opplegg for rehabilitering av ungdom fra Norge. De er begge en del av organisasjonen Velferdsalliansen, og har jobbet med opplegget ”Total rehab” i Norge.

Les også: Åpnet Norges første utenlandske frivillighetssentral i Alfaz 

– Akkurat nå er det jungeltelegrafen hjemme i Norge som sørger for at vi alltid har nok deltakere her nede. Vi velger å kalle alle ungdommene for deltakere på grunn av at de alle er motiverte for dette, og ønsker opplegget vårt helt frivillig. Deltakerne våre er på endringsopphold i Spania. Vi legger opp arbeidsplaner sammen for den kommende tiden etter deltakerne er ferdige hos oss. Og deltakerne kan ringe oss så mye de vil etterpå. Noe av det viktigste er likevel at deltakerne skifter miljø, men ikke opplever de er på en institusjon. Meningen er at de skal komme tilbake på rett spor så raskt som mulig, forteller Liv Airin Fragaat til Vikingposten.

Les også: Nordmenn samlet inn klær til spanjoler

– Vi har ikke de tyngste rusmisbrukerne her. I tillegg har vi også deltakere med psykiske problemer, som ikke har noe med rus å gjøre i det hele tatt. For ett år siden hadde vi en ungdom fra Nord-Norge som ikke hadde vært på skolen et helt år. Hun fikk angst av å prestere foran andre elever i klasserommet. Derfor valgte hun heller å holde seg hjemme. Etter tre uker hos oss sto hun på scenen i hjembyen på 17. mai og spilte gitar og sang. Og hun var selvsagt tilbake på skolen. Er ikke det flott? Rektor på skolen har allerede tatt kontakt med oss for å sjekke om vi kan ta imot andre elever, forteller Berit Hamre.

Selve behandlingsmetodene foregår med samtaler og trening ute i miljøet her på Costa Blanca. Deltakerne har kontinuerlig tett oppfølging fra Hamre og Fragaat gjennom mesteparten av døgnet.

Akkurat nå har de en deltaker hos seg som går mot slutten av et fireukers program. Deltakeren er helt i begynnelsen av 20-årene og kommer fra Vestlandet. ”Anne” har utelukkende hatt gode erfaringer med opplegget til Hamre og Fragaat.

Les også: Vil tilby nordmenn trygghetsalarm i Spania

– Jeg gikk en vei jeg ikke skulle gått. De siste to årene ruset jeg meg hver eneste dag. Nå vil jeg inn på rett spor igjen, og tilbake på skole og jobb. Etter fire uker med Berit og Liv føler jeg tingene i livet mitt begynner å falle på plass. Det aller meste har foregått med samtaler, men vi har også vært ute og gjort forskjellige ting sammen. Alt fra ridning på hest, danse salsa og vært på spa. Kompiser av meg som bruker det vanlige avrusingsopplegget hjemme i Norge, sprekker alle som en når de kommer tilbake til miljøet, sier ”Anne” til Vikingposten.

– Men hvordan er det å være her like ved partybyen Benidorm hvor det er ekstrem enkel tilgang på narkotika og andre fristelser?
– Det er like enkelt å skaffe seg stoff hjemme i Norge som alle andre plasser i verden. Jeg er kommet dit nå at jeg ikke vil ha dop lenger. Jeg lærer å motstå fristelser, og så har jeg funnet ut av meg selv, og hva jeg vil med livet mitt. Vi har hatt mye mental og sosial trening, sier ”Anne”.