De beste rådene i varmen

Familien Salvesen fra Kristiansand har vært i Torre de la Horadada mer eller mindre hvert år de siste 20 årene, og har stor respekt for solen.

Spaniaavisen

Publisert 30. juni 2017 05:23

ORIHUELA COSTA

– Vi begynner forsiktig med faktor 50 og 30, og kjøper alltid solkrem på apoteket. Jeg pleier å spørre hvilken som er best og ikke gir allergi. Vi er opptatt av at solkremene ikke skal inneholde parabener, og vi har fått større respekt for sola på grunn av hudkreftfaren. Spesielt i Kristiansand er det en del tilfeller av hudkreft, forteller Hilde Salvesen.

Salvesen tar forholdsregler i varmen, og passer på å drikke nok. De er ikke på stranda hver dag, og heller ikke for lenge. De bader og passer på å kjøle seg ned, og på natta bruker de aircondition. 
– Vi er jo her for varmen, så vi unngår den ikke helt, men vi holder godt fast i parasollen selv om det blåser. Vi sover ikke siesta og er ute når sola er på det sterkeste, men vi passer på å få en del skygge, sier Reidar Salvesen.

Gjør som nesten 22.000 andre – følg oss på Facebook og få nyhetene direkte på din side

Lege Modesto Maestre Muniz ved det norske legekontoret i Torrevieja forteller at det er viktig å drikke minst halvannen liter vann, juice og sportsdrikk i varmen. Han sier det er viktig å få kjølige omgivelser med å kjøle ned hjemme med aircondition, eller å lufte ut om morgenen, stenge alt av markiser igjen slik at det blir mørkt etter klokken 13.30, og lufte ut igjen om kvelden. 

– Det er mulig å få heteslag eller dehydrering av varmen, og spesielt utsatt er eldre, syke og overvektige. Noen medisiner som vanndrivende og blodtrykkssenkende i tillegg til å drikke alkohol kan også medføre økt risiko for å bli syk, forteller doktor Modesto Maestre Muniz.

Symptomer på dehydrering er i følge legen: munntørrhet, trøtthet og reduksjon i urinmengde. Symptomer på heteslag er: feber (vanligvis over 40 grader), hodepine, mentale forandringer, forvirring og koma. Andre tegn er rask puls, kvalme og brekninger. Besvimelse kan være det første tegnet hos eldre mennesker.

– Solen er mest skadelig mellom 12 og 17, så det er nødvendig å unngå solen på denne tiden av døgnet. Man må bruke solkrem med en høy SPF (FPS på spansk) sun protection factor. Det er tilstrekkelig med over 15 SPF, men jo mer SPF jo mer effektivt er det. UV-strålene i sola reduserer vannet i huden, og gjør den derfor mer utsatt for å bli brent. Dette kan medføre mørke flekker i huden, eller i verste fall medføre hudkreft. Solkremen øker fuktigheten i huden og lager en beskyttende barriere som hindrer UV-strålene i å ødelegge huden, sier legen. 

TV2 testet nylig innholdet i solkremene, og de fant ut at solkremene for barn inneholder skremmende mye parabener og hormonforstyrrende stoffer. Garnier kids var en av dem som kom dårlig ut, mens Cliniderm for voksne kom bra ut. 
– Man bør unngå kremer som inneholder oxibenzone og kanskje de som har retinol palmitat (A vitamin), fordi det er forskning på dette som viser at de kan utløse allergiske reaksjoner, eller den kan være med å skade huden i framtiden, forteller doktor Modesto Maestre Muniz.