De beste rådene hvis du skal leie bolig

For mange vil kjøp av ferieleilighet i Spania være uaktuelt. Det gjør ingen ting. Her finnes nok av objekter å leie.

Spaniaavisen

Publisert 31. mai 2010 07:14

COSTA BLANCA

Vikingposten BOLIG tar deg gjennom utleiejungelen. Uansett om det er første gang eller du allerede har tilbrakt mye tid ved Middelhavet, er det lurt å bruke en registrert agent når du skal leie bolig.

Du kan helt sikkert oppnå rimeligere priser hvis du leier privat av spanjoler. I de fleste tilfellene vil det også gå bra, men skjer det noe uventet underveis kan det være problematisk å få ryddet opp. Enten fordi du aldri forsto hva utleier sa, eller fordi du ikke skjønte hva kontrakten innebar. Kanskje skrev dere ikke kontrakt heller.

Her finner du boliger til leie

I hovedsak finnes det to slags utleiekontrakter i Spania. Den ene dreier seg om langtidskontrakter på inntil fem år, med mulighet til forlengelse. Den andre, som på spansk heter contrato de arrendamiento de temporada, dreier seg om utleie i inntil ett år, eller feriehuskontrakter, som de også kalles. Det er sistnevnte vi skal konsentrere oss om, siden skandinaver i all vesentlighet leier for kortere tid. Det finnes egne formularer for disse kontraktene. Man kan også lage sin egen.

Les også: Her står 20.000 boliger tomme

Minimumskrav til innhold i kontrakten er:
· Beskrivelse av boligen
· hva kontrakten omhandler
· detaljer om utleier og leietaker
· leiebeløp
· andre betingelser etter spansk lov som partene blir enige om.

– Hos oss leier vi ut leiligheter fra en uke til tre til fire måneder. Det er bare skandinaver vi leier ut til, og det er skandinaviske eiere av boligene vi formidler leie av. På den måten avstemmes forventningene. Spanjolene har en helt annen kultur. Om vinteren kler de heller på seg enn å installere varmeovner, for eksempel. Mange av dem synes heller ikke det er nødvendig med air condition om sommeren, opplyser Geir Sørby.

Les også: Derfor bør du bruke megler

Han er daglig leder i Costa Blanca Totalservice. Som navnet tilsier gjør de det meste for feriegjester fra det kalde nord for at de skal få et uforglemmelig opphold i Syden.

Boligene som Totalservice har til utleie tilhører privatpersoner i området rundt Torrevieja. Spansk lov sier at alle som leier ut boligen sin skal innskrives i et sentralt register. Dette for å ha oversikt over hvor mange tilgjengelige utleieboliger det er til enhver tid, og også fordi huseier er pliktig til å betale skatt av utleieinntektene. Spania går årlig glipp av millioner av euro i skatteinntekter fordi mange lar være å registrere boligen sin. Inntekter som ville ha vært svært velkomne i den slunkne, spanske statskassen.

Her finner du boliger til salgs

Costa Blanca Totalservice og andre utleieformidlere på Costa Blanca har sin lisens til å leie ut. De har ikke ansvar til å kontrollere at eieren gjør jobben sin overfor myndighetene.

Forventningene om hva som er en normalt utstyrt bolig kan være forskjelllige for en spanjol og en skandinav. At man ikke klarer å kommunisere på grunn av språkproblemer gjør at unødvendige konflikter kan oppstå. Spanske utleiebyråer er vant til å ha med utenlandske leietakere å gjøre, og vil ta tak i slike utfordringer på en annen måte enn private utleiere.

– Uansett vil jeg råde alle til å gå gjennom et byrå. Det gir en ekstra trygghet. Vi ordner opp mellom huseier og leietaker hvis det dukker opp spørsmål underveis. Hos oss settes depositumet på en egen konto. Alle får det tilbakebetalt når oppholdet er over. Så sant det ikke er gjort hærverk. Det opplever vi veldig sjelden. Ellers er kontrakten som inngås såpass godt regulert at gjestene bør føle seg trygge, selv om vi ikke benytter det offisielle spanske formularet for arrendamiento de temporada, framholder Geir Sørby.

Råd til deg som vil leie bolig på Costa Blanca:
 · Finn en skandinavisk eller spansk agent som er mellomledd mellom utleier og deg. Agenten bør snakke et språk du forstår godt.
· Ikke lei en bolig uten å inngå kontrakt.
· Er kontrakten på spansk, få den oversatt.
· Depositumssum er forskjellig om det gjelder ukesleie eller for flere måneder. Forsikre deg om at pengene settes på egen konto hos agenten.
· Hvis opplevelsen ikke stemmer med beskrivelsen av boligen, ta det opp med en gang.
· Spør gjerne agenten om råd og tips for oppholdet, særlig hvis det er første gang du er her.