Arkivet

Corona-pandemien stopper flyplass-planer


COSTA BLANCA

Regjeringen har tatt med en post på 10 millioner euro i årets budsjett for å begynne å jobbe med den fremtidige jernbaneforbindelsen fra flyplassen i Alicante og med høyhastighetsstasjonen i Elche. Men med tanke på at den endelige kostnaden for prosjektet er 85 millioner euro vil strekningen ikke være en realitet før om ti år.

Jernbanelinjen Alicante-Murcia går rundt Alicante-Elche-flyplassen med nærmeste stopp i Torrellano som ligger mer enn to kilometer fra flyterminalen og gir ikke tilstrekkelig service til flyplassen.

I Valencias pendlerplan, som ble presentert i desember 2017, ble det vurdert gjennomføring av fase 1 av den såkalte Torrellano-varianten. En strekning på omtrent syv kilometer som forbinder den eksisterende jernbanelinjen med flyplassen. Det totale anslåtte budsjettet for fase 1 er omtrent 85 millioner euro.

Sett denne? Forsikringsselskap vil følge UDs reiseråd

Utviklingsdepartementet, i dag Transportdepartementet, godkjente i november 2019 en Informativ studie av forbindelsesgrenen mellom den nåværende Alicante-Murcia-linjen og tilgangsvarianten til Alicante-Elche-flyplassen.

Endelig ville flyplassen bli koblet til AVE-stasjonen i Alicante og til Elche gjennom en 1,2 kilometer lang strekning som vil gå fra den nåværende pendlerlinjen på høyden las Casas de Bonmatí-området i nærheten av la Institución Ferial Alicantina.

To år senere har pandemien overskygget alt og prosjektet forblir utenfor anbudet og i en økonomisk limbo. Dette fordi i regjeringens egne budsjetter vises en global post for hele Valencia-regionen.

Ifølge lederen for partiet Compromís, Carles Mulet, har transportdepartementet tildelt prosjektet 83 millioner euro frem til 2024. Og ytterligere 115 millioner euro venter på å bli tildelt for hele  jernbanenettet i Valencia-regionen.

Den opprinnelige Torrellano-jernbaneplanen krevd av beboere og politiske krefter som Compromís, besto av bygging av en elektrifisert dobbeltsporplattform i internasjonal målestokk for å forbinde stasjonen med flyplassen der det ville være en terminal for jernbanen. Denne infrastrukturen ligger under en offentlig parkeringsplass, hvor Aena har direkte tilgang til passasjerterminalen.

Les mer om:

Reise