Bytt bolig og få nye venner

Bytte av bolig er en trend både for fastboende og ferierende. Vi gir deg tipsene hvis du vil bytte hytta eller i huset med en feriebolig der du kunne tenke deg å reise.

Spaniaavisen

Publisert 28. november 2010 10:55

COSTA BLANCA

Det har gjennom finanskrisen vært større og større etterspørsel etter å bytte boliger enn å kjøpe. Spanjoler har gitt opp å få solgt husene sine. De bytter heller. Fordelen er at det er langt rimeligere å bytte enn å gå gjennom en full salgsprosess. Raskere går det også. Dermed kan drømmen om et liv i en annen del av Spania være nærmere enn du tror. Hvis det er det du ønsker.

Mer nærliggende for de fleste vil nok likevel bytte av feriebolig være. Flere seriøse firmaer tar på seg å formidle kontakt mellom mennesker over hele verden som ønsker å få en rimeligere ferie enn normalt.

Her finner du boliger til leie

– Vår organisasjon, Intervac, har i dag rundt 15.000 medlemmer rundt i verden. Det hele startet i 1952 da noen lærere i Europa kom på tanken. De hadde lange ferier, men begrenset økonomi. Ved å tilby utlån av sin egen bolig, kunne de flytte inn hos en kollega i et annet land. Ideen var jo smart, det er nok derfor den har utviklet seg med årene, tror Hjalmar Kjell Kristiansen.

Han har vært kontaktperson og administrator for den norske delen av organisasjonen de siste fire årene.

Bli venn av Vikingposten og spaniaavisen.no på Facebook

Man må melde seg inn i Intervac for å få tilgang til øvrige medlemmer. Av sikkerhetsmessige grunner kreves mye informasjon. Man må godta vilkårene til organisasjonen. Brytes reglene blir man ekskludert. Hovedsaklig bygges relasjonene på tillit.

– Dette er jo bytting av bolig. Begge parter er interessert i å få noen i huset de kan stole på og som ikke ødelegger. På de årene jeg har vært med har jeg ikke opplevd noen form for konflikt mellom medlemmene. De som ønsker å bytte bolig har gjerne god kontakt via mail eller telefon før selve byttet skjer. Det er oppstått mange vennskap som følge av byttet, sier Kristiansen.

Les også: Gikk på avgiftssmell etter boligkjøp i Spania

Han påpeker at denne typen virksomhet også har et fredsaspekt. Når mennesker møter hverandre med åpenhet og tillit blir det ikke krig. Norge er et svært populært ferieland for mange søreuropeere. Når de slipper de stive hotellprisene kan ferieturen til det eksotiske landet nær Nordpolen være gjennomførbar.

Det koster 800 kroner per år å være medlem i Intervac. Boligmassen ligger på mellom 13.000 og 15.000 over hele verden.