Byråd om nytt søppeldeponi: - Ingenting å bekymre seg for

Byråd Toni Such sier naboene til det nye søppelanlegget i Albir ikke har noe å frykte.

Spaniaavisen

Publisert 25. juli 2019 05:55

Etter at Vikingposten i forrige utgave skrev om naboene i Albir som protesterer mot det nye «Punto Limpio» som bygges foran husene deres, inviterte rådhuset avisen for å se på det «rene punktet» som allerede er satt opp i Alfaz sentrum for å vise at det er ingen grunn til bekymring.

Nabolaget i Calle Tauro i Albir kjemper en fortvilet kamp mot det de mener kommer til å forandre deres livskvalitet i stor grad. For noen måneder siden begynte gravingen på den tomme, grønne plassen foran eiendommene deres, og de ble mildt sagt forferdet da de fikk vite at det skulle bygges et Punto Limpio hvor man kunne komme å legge fra seg alt fra gamle møbler og vaskemaskiner til batterier og organisk avfall. 

Ifølge Toni Such, byråd for urbanisme ved rådhuset, er det ingen grunn til bekymring. Han hevder det ikke er snakk om farlig avfall, og at det ikke skal graves ned i jorden. Alt vil bli kjørt vekk til et annet sted. 

VP: Vil avfallet bli kjørt bort hver dag? Og kan du på stående fot garantere at ingenting av dette avfallet er helsefarlig på noen som helst måte?

T.S: Ja, det kan jeg garantere. Glem ikke at dette er ting vi har stående hjemme i huset før vi bestemmer oss for å kaste det. Vaskemaskiner, kjøleskap, madrasser, glass, batterier, organisk avfall, matolje…  Når det gjelder det første spørsmålet, avfallet vil bli lagret i forskjellige containere. Når de er fulle vil avfallet bli kjørt bort. 

VP: Naboene i Albir frykter også at prisen på eiendommen deres vil rase nedover med en søppelplass plassert rett foran husene deres. Samtidig er de redde for at folk skal komme dit til alle tider å dumpe fra seg søppel. De er også bekymret for dårlig lukt.

T.S: For det første så vil det rene punktet i Albir være åpen bare fra 10.00 til 13.00 fra mandag til lørdag, og det vil være en person tilstede som vil ta imot all søppelet. Dessuten kan ikke hvem som helst komme dit å legge igjen avfall. Man må være innskrevet i kommunen og man må vise frem legitimasjon. Containere med organisk avfall vil være lukket til enhver tid, og det skal til og med bygges en stor lys mur rundt området slik at man kan ikke se hva som er på den andre siden. 

VP: Du ser bare fordeler?

T.S: Det er faktisk mange fordeler, og en gratis service vi tilbyr naboene og et tiltak vi gjør for å bidra til å verne om naturen. Er det noen som har renovert huset sitt og har mye rusk og ting som skal hives, foretrekker vi å gi dem en plass slik at det ikke havner i naturen. Og har man en gammel madrass eller gamle møbler man ønsker å kvitte seg med, så kjører vi til og med hjem til folk og henter det helt gratis. Og det uten å øke søppelavgiften i kommunen. Dette prosjektet koster rådhuset flere millioner. 

VP: Naboene i Albir ble fortalt at det ikke skulle opprettes et rent punkt der, og at kommunen var på utkikk etter en annen tomt til dette formålet. Men så viser det seg likevel at det er et Punto Limpio det er snakk om.

T.S: Vi tok hensyn til klagene til naboene, og vi begynte å lete etter en annen tomt. Vi fant en hvor det var færre hus, men vi fikk den ikke godkjent fra staten. Vi gjorde alt vi kunne og mer til, men dessverre ble det ikke mulig. Men som sagt, det er ingenting å bekymre seg for. Jeg tror naboene vil få et helt annet syn på saken når stedet er ferdigbygd. 

VP: Om det var du som eide et hus der i Albir, ville du synes det var greit at det ble bygget et Punto Limpio rett foran huset ditt?

T.S: Jeg hadde foretrukket et Punto Limpio mange ganger før en bar eller et hotell, for eksempel. Jeg bor like ved Hotel Moli her i sentrum, og jeg kan love deg at på natten er det en del bråk fra gjester på vei tilbake til hotellet. Jeg vil som sagt tro at så fort plassen er ferdigbygd i Albir vil folk få et helt annet syn på saken.