Bygger topp moderne økohus i Spania

Solenergi, gjenbruk av spillvann og avfallshåndtering for framtiden er bare noen av elementene i økohuset Marjal International kan friste miljøvennlige nordboere med. 

Spaniaavisen

Publisert 29. mai 2010 08:13

LA ROMANA

I slutten av april var det offisiell åpning av det nye ”grønne” huset til eiendomsutbyggeren Marjal International. Huset er plassert i den lille kommunen La Romana, om lag 40 minutters kjøretur fra Middelhavet.

Her finner du boliger til leie

– Vi har markedsført huset i flere år, men for at folk virkelig skal kunne vurdere det, fant vi det nødvendig å sette opp et pilot-hus. Her er det helt fra den spede start på tegnebrettet og fram til i dag tenkt miljø, miljø og miljø. Totalt vil man med de ulike innretningene spare 50 prosent av energiforbruket og 60 prosent av vannforbruket. Dette er et hus vi først og fremst tror er interessant for skandinaver og nord-europeere, sier markedssjef Armando Macia til Vikingposten BOLIG.

Det er første gang i historien at et hus er offentlig sertifisert som miljøbolig i Valencia-regionen.

På jakt etter leiebil i Spania – sjekk disse prisene

Isolasjonen i tak, vegger og vinduer tilsier et 70 prosent lavere varmetap enn i ordinært bygde hus i Spania. Solpaneler sørger for mer enn tilstrekkelig varmt vann. All belysning består av LED-pærer, eller andregenerasjons sparepærer om du vil.

Alle uttak av vann har sparedyser, også på toalettene. Regnvann og spillvann fra husholdningen blir ledet til et eget vanningskammer til bruk i hagen. Oppvarmingen foregår via varmt vann fra solpaneler. I tillegg finnes en forbrenningsovn der man fyrer med pellets. Denne produseres i området rundt La Romana.

Les også: Torrevieja i boligtrøbbel

– Som dette huset framstår her, i denne kommunen, vil prislappen være 279.000 euro. Tomtene er rimeligere her enn ute ved kysten. Det er ingen ting i veien for at kundene kan få hele, eller deler av miljøpakken i hus vi bygger både i Quesada og Guardamar også. Vi skreddersyr løsninger for våre kunder. Dette pilot-huset har en meget høy standard. Vi bygger også rimeligere løsninger, framholder Macia.

Marjal har ikke bare tenkt bokomfort når de har planlagt miljøhus. Du får også egen parkering for sykler og ladestasjon for el-bil.