Budsjettkutt truer opera - shoppingsenter neste?

Nye toner for operahuset Reina Sofia i Valencia - deler kan bli shoppingsenter. 

Spaniaavisen

Publisert 28. desember 2008 19:29

VALENCIA

Operahuset Reina Sofia i Valencia går et usikkert år i møte. Både regionsregjeringen i Valencia og den spanske stat gir lavere støtte til driften neste år. Valencia går fra 29 millioner til 24 millioner euro i støtte. Kulturministeren er enda mer sparsommelig, og gir bare halvannen million euro i 2009, mot 19,1 millioner inneværende år.

Den allerede delikate situasjonen forverres av finanskrisen, siden en rekke sponsorer har trukket seg ut, og gir operahuset et minus på 300.000 euro i budsjettet. Dermed går det mot kutt i programmet. Ett av tiltakene som vurderes er å kutte en forestilling, eller sette opp en konsertversjon i stedet for full opera med kostymer og det hele.

Se vår bildeserie fra Valencia her.

Direktør for operahuset Reina Sofia i El Ciudad des Artes y Sciences i Valencia, Helga Schmidt, innrømmer at hun ser på framtiden med en kalkulator i hendene. Fru Schmidt har en idé: Hun vil gjøre om det sørlige tilbygget til et luksuriøst shoppingsenter. Operaen selv kan ha egen forretning der man selger CD-er og andre effekter fra forestillingene. Hun har også planer om barer og restauranter, der stjernekokk Ferran Adria allerede har vist stor interesse.

Problemet er at hun må gjennom et juridisk minefelt for å komme i gang med prosjektet. Schmidt insisterer ufortrødent på at de første forretningene må åpne allerede i slutten av januar 2009.