Budsjetterer med store inntekter fra omdiskutert boligskatt

Har du hørt om plus valia-skatten?

Spaniaavisen

Publisert 31. mai 2017 13:15

TORREVIEJA

Det er ikke småpenger Torrevieja kommune (Alicante) krever inn i den såkalte plus valia-skatten, i år regner man med 18 millioner euro. Det utgjør 20 prosent av budsjettet. Kun eiendomsskatten (IBI) gir mer penger i kommunekassa med nesten 40 millioner årlig, skriver Informacion.

Plus valia, eller Incremento del Valor de los Terrenos de Naturaleza Urbana som er det fulle navnet, er en skatt selger må betale til kommunen ved salg av bruktbolig. I teorien er det verdiøkningen som skattelegges, men i praksis har man krevd inn skatten uansett om boligen har steget i verdi eller ikke.

Torrevieja er en av byene i Spania med størst omsetning av brukte boliger og har derfor hatt gode inntekter fra denne skatten.

Nå må kommunen imidlertid sette av penger for mulige søksmål. En dom i Høyesterett slo fast at det er ulogisk å kreve denne skatten fra dem som har solgt boligen for mindre enn hva de betalte.

Har du tips i denne saken? Ta kontakt med vår reporter her

PP krever nå at det settes av penger til eventuelle krav som måtte komme fra personer som mener de feilaktig har blitt krevd plus valia.
Byråd José Hurtado viste til at kommunen allerede setter av penger til dette.

– PP ønsker å sabotere budsjettet, koste hva det koste vil, sa Hurtado i forbindelse med at PP ville at man skulle budsjettere med langt mindre inntekter.