Britas fem spanske favoritter

I mer enn åtte år tok Brita Blomquist med seg NRK-lytterne på reiser over eteren. Nå bor hun deler av året i Spania og jobber fortsatt med reisevirksomhet.

Terje Aspdahl

Publisert 13. februar 2009 18:15

CADIZ

Fra El Puerto de Santa Maria i Cadiz-provinsen har Blomquist og mannen Bjørn sitt vinteropphold. Herfra fortsetter Brita sitt virke i reiselivsbransjen.

– Etter 25 års fartstid sluttet jeg i NRK. De siste årene hadde jeg reisemagasinet «God Tur», og etter hvert ble denne delen av jobben veldig morsom. Så da jeg ga meg, gikk jeg rett over i reisevirksomhet. Og det har, i all beskjedenhet, vært en suksess. Jeg jobber dels på oppdrag for private og dels med reiser sammen med Berg-Hanssen reisebyrå i Oslo, forteller Blomquist som nylig lanserte reiseboken «Reiselyst».

Les også: Ta turen til Ronda – bildeserie 

Nå forbereder paret vårens og høstens turer.  Utover våren blir det turer med grupper langs nordkysten av Spania, Segovia, Toledo og Cuenca. Sommeren er fredet hjemme i Ålesund, men til høsten er Blomquist reiseguide for en tur til sør-Spania.

– Det er litt jobb med alt dette, for jeg lager programmet selv. All research er heldigvis gjort, men booking og det hele tar mye tid. Både Bjørn og jeg er med på alle reisene. I fjor var det på samme vis. Da måtte vi en del ganger ta med oss to kofferter med rent tøy, sette den ene igjen på Gardermoen for så å bytte før neste tur. Men så lenge det er gøy – og det er det – er det ingen grunn til å gi seg.

Vikingposten ba Brita Blomquist dele sine fem spanske favoritter med leserne. Her er det reiseveteranens valg:

# SEVILLA
Det er i hvert fall ingen tvil om at Sevilla kommer på topp når jeg skal plukke ut mine fem spanske favoritter. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har vært der, men jeg blir aldri lei. Byen har jo alt! Jeg har lest følgende karakteristikk om den: "Sevilla er en by det er lett å forelske seg i, og lett å bli forelsket i". Så sant, så sant! Skulle det
skrante litt i kjærlighetslivet, er det en god investering å dra til Sevilla. Nå er ikke dette akkurat noe ukjent reisemål, men har du ikke vært her, har du virkelig noe til gode. Byen er historisk interessant, estetisk vakker, har et tett og oversiktig sentrum og et myldrende folkeliv. Legg også til at under den store spansk- sør-amerikanske utstillingen i 1929 ble byen forskjønnet med en rekke palasser, pavlijonger, den storslagne Plaza d’Espana, luksushotellet Alfonso XIII, en rekke parker og intime 
kjærlighetstier. 
Gå en tur i jødekvarteret, stikk innom en av de mange tapasbarene, for hvor ble tapasen oppfunnet? I Sevilla, selvfølgelig. Trenger jeg å si noe mer?

Les også: Dette er Cuenca – se bildeserie

# COVARRUBIAS
Det er klart at Covarrubias i Nord-Spania kommer høyt opp på listen. Som nordmann er denne landsbyen den mest spennende tilknytningen vi har til Spania etter min mening. Da jeg for mange år siden fikk høre hstorien om Prinsesse Kristina som giftet seg med den spanske prinsen Felipe for 750 år siden, hennes eventyrlige ferd gjennom Spania og hennes tragiske død bare fire år senere, for så å bli begravet i klosterkirken i Covarrubias, visste jeg ikke helt om jeg skulle tro på historen. Derfor lette jeg meg frem til Covarrubias, og jeg glemmer aldri det første møtet i denne godt bevarte middelalderbyen, som i seg selv er en perle.

Jeg gikk inn i kirken og der gikk en dame rundt og tørket støv av kikebenkene. Jeg fortalte at jeg kom fra Norge, og da lyste hun opp og utbrøt: "Ah, la princesa Kristina"!
Hun tok meg i hånden og leide meg ut i klostergården. Der sto den kremfargede sarkofagen med det norske og spanske flagget på hver side, og på kistelokket lå en bukett blomster i våre nasjonalfarger. Damen tok støvkosten og børstet lett av lokket og sa stolt: "Jeg holder henne ren hver dag!" Møtet var så overraskende og høytidelig, og det ble innledningen til en rekke opphold i byen. Jeg har laget seks turer med grupper hit hvor vi følger i Kristinas fotspor, jeg er blitt så lokalkjent at jeg nå er på hils
med de fleste. Det er forresten ingen bragd, for når du sier at du er norsk, så lyser de opp. Som en honnør til Norge henger også det norske flagget på rådhuset sammen med det spanske og flagget for Castilla y Leon.

# NORDKYSTEN
Jeg er nødt til å ha med denne delen av Spania, men her skal jeg ikke plukke ut en enkel favoritt, for kjærligheten til dette distriktet favner hele strekningen fra San Sebastian til La Coruña. Snakk om et kjede med gylne perler! Nyt solnedgangen over Biscayabukten fra strandpromenaden i San Sebastian, la deg friste av det store skalldyrbordet i den uberørte fiskerbyen Ribadesella, bruk fotoapparatet flittig i Santillana del Mar, utnevnt til den vakreste landsbyen i Spania, dra på smilebåndet over Goudis fantasifulle arkitektur i sommerboligen han tegnet til hertugen av Comillas, som nå er en deilig restaurant og la deg fasinere av historien om alle dem
som utvandret fra dette distriktet til Sør-Amerika på begynnelsen av 1900 tallet.

Les også: Har flest soldager i Europa

De som gjorde det bra "over there" kom tilbake og bygget noen praktboliger i gilde farger med tårn og spir. De ble kalt indianos, og det finnes en mengde slike hus, spesielt rundt Llanes, også en av de få byene hvor turistene ikke har overtatt hele herredømmet. Jeg kan også anbefale et artig museum i Colombres, her får du på en morsom måte både se og høre historien. Legg til at naturen, både klippekysten og innlandet med fjellkjeden Picos de Europa, byr på store opplevelser!

# MIN FAVORITTRESTAURANT
Går det an å utnevne én restaurant i Spania som kan kalles favoritt? Ja, du kan gjerne spørre. Jeg tar sjansen. Den heter "La Parilla de San Lorenzo" og ligger i
Valladolid. Nå er byen er reisemål i seg selv, den er levende og interessant, det var forresten her Kristina giftet seg. Men så var det restauranten, da. Den ligger i kjelleren til et kloster, som fortsatt er i drift. Jeg skal ikke ta fra deg overraskelsen ved å beskrive den, men jeg kan love deg en skjønnhetsopplevelse for sinnet, og en matnytelse for sjelen i disse omgivelsene. Lam er spesialiteten, og du angrer ikke på det valget!

# MIN SPANSK-NORSKE KJÆRESTE
Jeg hadde lyst til å ha med et menneske i rekken av favoritter, og valget falt på Jan Pettersen, som er en av mine spansk-norske kjærester. Det er ikke så intimt som det høres ut, men jeg har tre veldig gode norske venner, bosatt i Spania, som jeg har gitt denne betegnelsen, og Jan er altså den ene av dem. Han er sikkert ikke ukjent for dere, men har dere vært i Jerez de la Frontera og besøkt ham? Når jeg har tatt med venner og gjester hit, sier de alltid etterpå at dette var høydepunktet på reisen.
Jan er den eneste nordmannen i Spania som driver en bodega, "Rey Fernando de Castilla".

Hans utvalg av brandy og sherry er håndlaget av ypperste kvalitet, og hører også med blant den spanske kongefamiliens favoritter. Så der har Juan Carlos, Sofia og jeg noe til felles! Et besøk hos Jan er ikke vanskelig å få til. Han er fortsatt norsk og setter stor pris på å se landsmenn. En omvisning og lunsj i bodegaen er noe du vil huske, ikke minst fordi du føler deg så velkommen.