Brexit vil forsinke salget av mer enn 800 boliger på Costa Blanca

Årsak: Franco-lov fra 1978.

Terje Aspdahl

Publisert 23. januar 2021 11:20

COSTA BLANCA

 


En over 40 år gammel lov etter Francos tid skaper trøbbel for bygge- og eiendomsbransjen på Costa Blanca.

Foreningen for eiendomsutviklere, PROVIA,  forklarer at en lov fra 10. februar 1978 etter Francos regime forplikter ikke-EU borgere til å søke om byggetillatelse. Søknaden tar seks måneder å behandle. 

Totalt anslår utviklerne at denne loven kan forsinke salget av 800 boliger per år, hovedsakelig i kommunene Torrevieja, Orihuela, Pilar de la Horadada og San Miguel de Salinas i Alicante-provinsen. 

Loven gjelder regulering av områder og fasiliteter av interesse for nasjonalt forsvar når en fysisk eller juridisk person med statsborgerskap i en ikke-EU-stat, kjøper en eiendom som ligger i nærheten av et område med begrenset tilgang. 

Generalsekretæren i PROVIA, Jesualdo Ros, sier at inntil nå var problemet alvorlig, men med Brexit blir det et større problem. Fordi det vil påvirke britene over natten. Ifølge PROVIA representerer britene rundt 80 prosent av boligkjøpene i de berørte områdene basert på boligkjøpene i 2019.

Potensielle kjøpere må be om en militær autorisasjon gjennom en forespørsel til Forsvarsdepartementet for tildeling eller registrering av skjøtet.  Kjøperen må levere den samme dokumentasjonen som krevdes for snart 50 år siden som innebærer et stort byråkrati med en ventetid på flere måneder på at den ansvarlige avdelingen i hæren skal gi sin tillatelse. 

De interesserte kan gå til spesialiserte byråer for å få hjelp til å søknaden ved å betale et administrasjonsgebyr. Behandlingstiden er vanligvis på mellom fire til  seks måneder.

Eiendomsaktører har i årevis krevd fra de forskjellige regjeringene å eliminere denne forpliktelsen, som styres av et dekret som er godkjent før godkjenningen av den spanske grunnloven, uten å lykkes.

– Det finnes mer oppdaterte måter å innhente de forespurte dataene om, og det vil være mye mer fullstendig og nyttig informasjon enn den som det i dag ble bedt om. Som vil forenkle behandlingsprosessene og derfor tiltrekke seg mer inntekt  til Alicante provinsen, sier generalsekretæren i PROVIA.