Arkivet

Bred enighet om tilskudd til Frivilligsentralen: –⁠ Fantastisk


ALFAZ DEL PI

– Nå har vi endelig  fått tilskuddsbrev fra Kulturdepartementet med en  bekreftelse på videre støtte for Norges eneste Frivilligsentral utenfor Norges grenser, jubler styreleder Liv Airin Fragaat.

For fire år siden bestemte myndighetene seg for å endre den finansielle modellen rundt alle Frivilligsentralene i Norge, noe som betød at alt innen frivillighet skulle overføres til kommunene i Norge.

– Det et betød at vi med denne ordningen fikk beskjed fra Kulturdepartementet at vi i overgangsperioden på fire år skulle få finansiering av Kulturdepartementet, men at vi ikke kunne regne med noe støtte utover denne perioden.

En viktig støttespiller og pådriver for sentralen på Costa Blanca er stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos (Frp). Hun og ektemannen kjøpte selv bolig i Torrevieja tidlig i 2020.

– Jeg har personlig engasjert meg i frivilligsentralen i Alfaz del Pi siden oppstarten og har hvert år forsøkt å sikre den årlige bevilgningen. Silje Hjemdal (Frp) som sitter i Familie- og kulturkomiteen har passet på at det også i år kom inn i komiteens budsjett, hvor bevilgningen ligger, sier Kjos til Vikingposten.

Hun fortsetter: – Det er med stor glede vi registrerer at en samlet komité stiller seg bak følgende merknad. «Komiteen merker seg at svært mange nordmenn bor eller ferierer i Spania. Komiteen mener derfor at det fremdeles er viktig å satse på frivillighet her. Derfor er komiteens merknader svært positive til Norges eneste frivilligsentral i utlandet. Den har vært finansiert via Kulturdepartementet. Komiteen forventer at dette tas i betraktning ved behandlingen av søknaden fra Costa Blanca Nord Frivilligsentral.»

I Alfaz del Pi er takknemligheten for støtten ubeskrivelig. – Gjennom de siste fire årene har vi vært forberedt på at vi måtte jobbe hardt for å få støtte og forståelse i Norge for hva vi gjør, og viktigheten av sentralens videre eksistens på Costa Blanca. Og det har blitt lagt ned mye tid og arbeid i dette. Før jul fikk vi bekreftelse på at det var et samlet Storting som støttet av oss. At det er det i boks er bare fantastisk. Nå er vi sikret videre aktivitet litt inn i framtiden, sier Fragaat.

Oppgavene er det mange av selv om mange sentralens aktiviteter er endret med den pågående pandemien.

– Det er mange omstillinger og andre utfordringer som har dukket opp, men det tilpasser vi og finner løsninger på. Blant annet har besøkstjenesten vår blitt endret på, men vi besøker fortsatt beboerne men nå i en mindre skala. Og så har elever ved Den Norske skolen Costa Blanca laget tegninger og skrevet brev til noen på institusjoner eller eldre hjemmeboende, avslutter styreleder Fragaat.

Les mer om:

Nyheter