Bor på bøljan blå i Syden

Å bo i båt er for noen et attraktivt alternativ til feriehus eller helårsbolig. Vi ble med Rita Sørby og Paul Baranski ut i seilbåt for å høre hvordan de innretter seg.

Spaniaavisen

Publisert 25. juni 2010 20:03

TORREVIEJA

Rita og Paul har en romslig 44 fot Hunter Legend. Det er nok plass både over og under dekk til at de ikke behøver å skubbe borti hverandre. Det er også mulighet for å trekke seg tilbake til lugaren om man ønsker en stille stund for seg selv.

Ønsker du å bo på land – sjekk vår boligportal her

– Vi hadde en mindre båt tidligere. Med tanke på at vi ønsket å tilbringe flere måneder i året om bord, føler vi denne mer bekvem. Her har vi det vi trenger lett tilgjengelig. Det er nok plass til at det ikke er trangt for oss to, og vi kan også ha et par gjester med oss og fortsatt slippe å krangle om plassen, forteller Rita Sørby.

Bergenske Rita traff engelske Paul for tre år siden i Torrevieja. Hun har alltid vært opptatt av seilbåter, og har tidligere seilet jorden rundt i to år. Da de to møttes sa det bare pang. Verken kultur eller det faktum at de tilbringer 24 timer i døgnet sammen har vært hindringer i veien for det forelskede paret. De ønsker definitivt å bli gamle sammen.

Les også: Dette er de beste utemøblene å bruke i Spania

– Etter hvert har vi innsett at det er viktig å ha en base på land også. Rita har huset sitt i Bergen, og jeg har nå fått på plass en egen leilighet i Bristol i England, der jeg kommer fra. Det føles riktig. Vi ønsker ikke å bo om bord hele året. Rita er ferdig med helårslivet til sjøs, og jeg har aldri ønsket det. Nå har vi båten liggende i Torrevieja om vinteren, og bruker noen måneder om sommeren til å farte rundt i Middelhavet. Her er fortsatt mange uoppdagede steder for vårt vedkommende, mener Paul.

I marinaen i Torrevieja er det mange som bor i båt gjennom hele året. For dem fungerer båten som et alternativ til hus eller leilighet. De tar aldri båten ut. For Rita og Paul er dette en utenkelig måte å gjøre det på.
– Båten hører hjemme på sjøen. Å seile betyr å utfordre naturkreftene og seg selv. På sjøen slipper vi politiske motsetninger og vinden er lik for alle. Det er fantastisk liv. Å prøve å vinne over vind og vær er et tapsprosjekt. Men å leve med naturkreftene og utnytte dem der det er mulig, er fascinerende. Ingen dag er lik, bedyrer Paul.

Les også: Syv grunner til at du ikke lykkes med hagen din i Spania

Han understreker at hvis man skal få fullt utbytte av seilerlivet må man ha penger. Alt koster, og skjer det noe med båten, er reparasjonene mye dyrere enn i et hus, som regel. Derfor er det godt med en økonomisk trygghet i bunnen. Det må være mye mer trasig å bo i båt og være blakk enn det er å bo i hus og være blakk, selv om ingen av delene er å foretrekke.

– Å ta første turen rundt de greske øyene er noe jeg vil anbefale. Dessuten er det slike vindforhold i Middelhavet at lærer du deg å beherske det, kan du seile hvor som helst ellers i verden. Regn med at det tar noen dager før man kommer inn i gode rutiner. Det er viktig å ha faste oppgaver om bord, og at alle parter skjønner hva som ligger i de kommandoer som gis, sier Rita til Vikingposten BOLIG.