Boligmarkedet i ferd med å rehabiliteres

Positive omsetningstall for første kvartal skaper optimisme i eiendomsmarkedet, men momsøkningen fra juli kan gjøre kjøpelysten kunstig høy. 

Spaniaavisen

Publisert 25. juni 2010 20:34

COSTA BLANCA

Omsetningen av eiendom økte med sju prosent i første kvartal i år sammenlignet med første kvartal i fjor. Det er første gang på mange år at pilen peker så positivt oppover i løpet av et kvartal.

Den kvartalsvise økningen fra 4. kvartal 2009 til 1. kvartal i år var på hele 16,3 prosent. Det høyeste volum på halavannet år ifølge en rapport fra Spanias sentrale eiendomsregister.

Les også: De beste utemøblene for spanske forhold

Av de 117.911 transaksjonene i første kvartal, var i overkant av 60.000 nye boliger, og vel 57.000 brukte boliger. Dette varsler en sakte, men sikker, forbedring av markedet for brukte boliger. På årsbasis steg antall solgte brukte boliger med 22 prosent, mens salget av nybygg sank med fire prosent.

På jakt etter Spania-bolig? Sjekk utvalget her

Ser man 12 måneder tilbake i tid var nedgangen i omsetningen på 15 prosent. Det kan bety at den varslede momsøkningen fra juli samt at skattelette på lånerenter blir borte, kan ha hatt en forsterkende effekt på salg av boliger denne våren.

Nedgangen i salget gjelder ikke i like stor grad kystområdene der ferieboliger og pensjonistboliger er mest populære blant utlendinger.