Bokdebuterer med spansk prinsesse

Spansk/norske Mia Søreide (64) er blitt forfatter på sine eldre dager. Den spreke damen fra Altea la Vella er ferdig med sitt livsverk om ikke lenge.

Spaniaavisen

Publisert 9. september 2008 15:07

ALTEA LA VELLA

Boken er en historisk roman om prinsesse Kristina av Tunsberg som ble giftet bort til spanske prins Felipe i 1258. Hun var datter av Håkon Håkonsen. En av Norges største konger gjennom tidene. Prinsesse Kristina ble født i 1234 og døde av hjernehinnebetennelse i 1262, kun 28 år gammel. Da hadde hun bodd i Spania i fire år.

Hva får en godt voksen dame til å begynne på en bokutgivelse om en, for nordmenn og spanjoler flest, ganske så ukjent prinsesse som levde for over 750 år siden?

– Selv om jeg absolutt ikke er kristen, er vel dette å regne for mitt kall. Jeg har så mye kunnskap om prinsesse Kristina av Tunsberg og hennes liv, at det ville være synd om jeg ikke fikk delt den med andre. For å gjøre boken interessant for de fleste har jeg valgt å skrive den som en historisk roman. Nå nærmer hele prosjektet seg slutten, og jeg regner med å være ferdig i løpet av høsten. Et anerkjent norsk forlag er interessert å gi den ut, sier Mia Søreide.

Årsaken til Søreides interesse for denne norske prinsessen, som reiste til Spania for å gifte seg på midten av 1200-tallet, skyldes hennes eget bryllup med tidligere konsul på Costa Blanca, Jon Svanberg i 1971. Mia og Jon gikk fra hverandre på 1980-tallet. Jon Svanberg døde i Tønsberg i 2005.

– Da vi var på den norske ambassaden i Madrid for å gifte oss, fikk vi greie på at de hadde funnet gravstedet til prinsesse Kristina. Ved en feiltakelse hadde noen arbeidere i en kirke åpnet feil sarkofag, og i denne lå altså levningene til prinsesse Kristina av Tunsberg. Dette tente både min, og min mann Jon Svanbergs interesse for prinsesse Kristinas historie. Vi jobbet begge to innen turistbransjen, og derfor ble det til at vi arrangerte mange turer opp til hennes gravsted. Det ligger i byen Covarrubias. En to timers kjøretur nord for Madrid. Vi hadde kombinerte ferieturer med en ukes badeferie i Benidorm og påfølgende uke rundt i Spania på kulturopplevelser, sier Mia Søreide.

Mia kom til Spania i 1969, og var blant annet med på å starte Den norske skole Costa Blanca og Den norske klubben Costa Blanca. I tillegg har hun drevet butikk i Benidorm og vært eiendomsselger. Søreide er det man kan kalle en veteran på Costa Blanca.

– Jeg har alltid likt å skrive selv om jeg har drevet med alt annet gjennom livet. Dette blir første gang jeg gir ut noe jeg har skrevet. Min eneste profesjonelle erfaring med skrivingen var en vikarjobb i magasinet Aktuelt Spania for mange år siden, sier en snart premiereklar forfatter, Mia Søreide.