Bobilbrukere kjeppjages av politi

Ble bedt om å komme seg hjem til Norge.

Terje Aspdahl

Publisert 9. februar 2011 17:01

TORREVIEJA

Bobilbrukere syd på Costa Blanca er fritt vilt og blir jaget fra sted til sted av politiet. Nå beskylder turistene spanske myndigheter for å være ugjestmilde.

Vikingposten skrev forrige uke om nordmenn som etterlyser campingplasser i Torrevieja. Bobilbrukere har ingen plasser å være. Denne uken har politiet startet en offensiv mot de som sover i bobilene sine, og jager de nå fra sted til sted.

Les også: La Marina scorer høyt i campingtest

– Mandag startet med at et politihelikopter sveipet over plassen vi holdt til på La Marina, like nord for Guardamar. Deretter kom det betjenter fra Guardia Civil og tok bilde av passene våre og av vognkortet. De ga oss klar beskjed om at det ikke er lov å sove i bobilen, og om vi ikke hadde noen fast adresse kunne vi bare reise hjem til Norge. De truet med bøter om vi ble skrevet opp på nytt, forteller Kari og Hans Jan Rånes til Vikingposten.

Nå er det en stor koloni bobiler på parkeringsplassen til Mercadona på Playa Flamenca. Et større antall skandinaver i bobiler har holdt sammen i flere uker, og er fortvilet over at de ikke har noen steder å oppholde seg med bobilen sin.

Leiebil i Spania – prisgaranti – gratis norsk servicetelefon

– Det virker som om myndighetene har satt inn ”våronna”. Politiet har fulgt etter oss og jaget oss fra La Marina via Guardamar og nå er vi her på Playa Flamenca. Hvor lenge vi får være her er uvisst. Det er en uholdbar situasjon og jeg kan ikke skjønne hvorfor det ikke blir lagt til rette for oss med bobiler. Vi legger igjen mye penger her, og det tjener da kommunene på, sier Kent Karlsen fra Hamar.

De fleste har av helsemessige årsaker oppholdt seg gjennom vinterhalvåret på Costa Blanca de siste fem til ti år. Nå vet de ikke lenger om de kan oppholde seg i Spania og nyte av klimaet her vinterstid ved å bruke bobilene sine. Skandinavene forteller at situasjonen har forverret seg de siste årene, men det har aldri vært så ille som nå.
– Hvorfor kan ikke myndighetene legge ting til rette for oss? Vi ser stadig spesielt engelskmenn og tyskere som tømmer kloakk rett i servicekummene. Det ser vi sjelden eller aldri noen skandinaver gjør. Da blir det et problem. Det er mer enn nok plass til å opprette oppstillingsplasser for oss som bruker bobil, sier danske Albert Hansen.

Bli venn av Vikingposten og spaniaavisen.no på Facebook

Hva de vil gjøre fremover er usikkert.
– Nå må vi bare avvente situasjonen og se hva som skjer. Det er en ekkel situasjon å være i. Vi kan for eksempel ikke ta en øl til kveldsmaten, vi vet jo ikke når vi må sette oss bak rattet og reise videre til neste parkeringsplass. Men vi holder sammen og støtter hverandre, noe som er viktig nå som alt er så usikkert, sier Kari Rånes.

Gjengen på Playa Flamenca understreker de ikke er ute etter en campingplass, men en plass for bobiler.
– Man finner plasser for bobiler over nesten hele Europa, men ikke i Spania. Hvorfor ikke, spør Kent Karlsen.