Bli kvitt kakerlakkene

Alle hater dem. Mange har forsøkt de fleste hjelpemidler, men like fullt kommer de på besøk - hver sommer. 

Spaniaavisen

Publisert 21. april 2010 19:11

COSTA BLANCA

Vi snakker om kakerlakker. Det har overlevd i 350 millioner år. Til tross for menneskets iherdige forsøk på å fordrive dem fra jordens overflate lever de i beste velgående. Noe av årsaken er kanskje at de er ekstremt forplantningsdyktige. Et par kakerlakker kan få mer enn to millioner arvinger bare på ett år.

Les også: Her ser du rødbillens verk

En kakerlakk kan gå en hel måned uten mat, men vil bare overleve en uke uten vann. De kan svømme og "holde pusten" i 40 minutter, så da du sist skylte herr Kakerlakk ned i do, tenkte du kanskje ikke på at han kunne møte madammen der nede og skape grunnlag for en ny stamme?

Den hyppigst forekommende arten her i Spania er den tyske kakerlakken. Den lever oftest på kjøkkenet i nærhet av mat, men liker seg også godt på badet. På dagtid gjemmer de seg i sprekker, bokser eller ett eller annet sted de finner trygt. På kvelden kan du av og til se dem. Eller kanskje eggene? De er på størrelse med små bønner. Ekskrementene ligner svart pepper.

Les også: Fem personer forgiftet av kakerlakkgift

Kakelakker står for en av de største helserisikoene i husholdningene. Millioner av dem bor sammen med oss, eller på hoteller, restauranter, butikker og barer. De kan spre smitte som gjør oss ordentlig syke. Det sier seg selv at når de kan komme krabbende opp av kloakken for deretter å infiltrere brødboksen, er det ikke bra.

Det finnes utallige midler for å bli kvitt den uønskede gjesten. Diverse kjemiske midler, feller eller apparater som sender ut lyd på en frekvens som kakelakkene hater.

Er problemet ekstra stort er det mulig å benytte skadedyrselskapene som hvert år sørger for massedrap i restauranter og barer. De er pålagt en årlig opprenskning av hensyn til hygienen.

En kakerlakkutrydder koster mellom 15 og 20 euro, og fås på Carrefour. Der heter den Radarcan. Insectsaway.com har et tilsvarende produkt til noen euro mer. Én utrydder fra dette firmaet dekker 100 kvadratmeter boflate.