Ble nektet operasjon – helsetrygdkort hjalp ikke

Torild brukte seks måneder på å få SIP-kort.

Spaniaavisen

Publisert 9. mai 2013 06:25

ALFAZ DEL PI

Torild Brandt (65) fikk ikke hjelp i Alfaz del Pi med helsetrygdkortet fra Norge. Selv med lyskebrokk og i dårlig form ble hun avvist på Centro de Salut.

Selv om Brandt har hatt permanent resedencia i Spania siden august 2012 har hun hatt store problemer med å skaffe seg det spanske SIP-kortet. Det tok henne og mannen Jacob Lovink seks måneder med hard jobbing mot spanske myndigheter for å skaffe Torild SIP-kortet.

Les også: Helfo vet ikke hvorfor enkelte nekter å godta helsetrygdkortet

– For fire uker siden oppsøkte vi Centro de Salut i Alfaz. Jeg hadde en stor lyskebrokk, og måtte opereres. De avviste oss med det norske helsetrygdkortet. De sa at helsetrygdkortet bare er til bruk ved nødstilfeller.
Lyskebrokken min kommer ut og vi må trykke den inn selv, og det er ikke noe akuttilfelle når vi klarer å skyve brokken på plass igjen. Men hadde vi ikke klart å skyve den på plass selv, måtte jeg på sykehuset i all hast. Hadde dette skjedd midt på natten ville det tatt mer enn to timer å komme til sykehuset, og da kunne jeg dødd, sier Torild Brandt til Vikingposten.

Torild var syk i mer eller mindre fem–seks måneder mens hun og mannen prøvde å få SIP-kortet. Hun oppsøkte et norsk legesenter i Albir minst ti ganger i løpet av denne tiden. Dette kostet henne flere tusen euro inkludert medisiner.

Bli venn av Vikingposten og Spaniaavisen på Facebook

Nå vil hun informere alle nordmenn som vil ha det spanske SIP-kortet om hva de må gjøre for ikke å gå i alle de ”fellene” hun gjorde. Et SIP-kort gir deg gratis behandling på alle spanske offentlige sykehus og helsesentre. Det gir deg også kraftig rabatt på medisiner. Torild må for eksempel kun betale ti prosent av full pris.

– For å få SIP-kort må man være resident i Spania, og kunne bevise at man har stor nok inntekt og konto i en spansk bank. Det første man må skaffe seg de nødvendige skjemaer fra Norge og Helfo. Skjema E121 og S-1. Vi er faktisk ennå ikke sikre på hvilket av skjemaene vi fikk fra Helfo som er S-1. Det var dette skjemaet Seguridad Social i Benidorm etterlyste hele tiden. Et skjema Helfo i Norge ikke visste om da vi begynte prosessen for seks måneder siden.

Hele denne saken kan du lese i denne ukens utgave av Vikingposten. Den finner du her