Ble nektet legehjelp fem ganger – døde

Fikk ikke behandling i Valencia - helsekortet var gått ut.

Spaniaavisen

Publisert 25. april 2013 16:17

VALENCIA

En boliviansk kvinne oppsøkte både legesentre og sykehus i Valencia uten å få hjelp en eneste gang. Til slutt døde hun i gangen hjemme i boligen mens familien ventet på en ambulanse de hadde prøvd å bestille uten å lykkes.

15. februar oppsøkte damen sin lokale helsestasjon i bydelen Ruzafa på grunn av at hun følte seg dårlig og hostet masse. Der ble hun avvist på grunn av at hennes SIP-kort (helsekort i Spania) var utgått og ikke gyldig.

Les også: Halvparten sier de har bråkete naboer

Tre dager senere ble hun dårligere og oppsøkte det offentlige sykehuset i byen. Der fikk hun en psykisk utredning og beskjed om å dra hjem og slappe av. Hun fikk beskjed om at hun ikke feilte noen ting.

19. februar begynte den bolivianske damen å hoste blod. Mannen kontaktet helsesenteret for å få tak i en lege til å komme hjem til dem på grunn av at kona var for dårlig til å kjøre i bil. Fra legesenteret fikk de beskjed om at de ikke gjorde hjemmebesøk på grunn av forkjølelse.

Dagen etter, den 20. februar tidlig om morgenen, var damen så dårlig at mannen ringte for å få tak i en ambulanse. Men han fikk igjen beskjed om at de ikke sendte ambulanse på grunn av en forkjølelse.

Bli venn av Vikingposten og Spaniaavisen på Facebook

Da ringte mannen en kollega som jobbet for ham og ba han komme med bilen sin slik at de kunne kjøre konen til sykehuset. Denne mannen ringte også etter ambulanse, men han ble også nektet.

Arbeidskollegaen ringte da til Policia Local som rykket ut med en gang. Betjentene fra Policia Local så med en gang at kvinnen var alvorlig syk. Politiet ringte etter ambulanse og krevde at den kom umiddelbart.

Men da ambulansen endelig kom frem var den bolivianske damen død. Nå venter det et rettslig etterspill for alle de involverte som nektet damen hjelp. Dødsårsaken er heller ikke ennå fastslått.