Ble nektet å fly til Spania med Norwegian

Du vil ikke tro årsaken.

Spaniaavisen

Publisert 9. mai 2014 10:15

TENERIFE/RYGGE

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) slår fast at Stian Uthus ble diskriminert da Norwegian nektet ham å reise til Tenerife fordi han har Downs syndrom.

Uthus pleier å reise på ferie til Tenerife hvert år, men i mars 2013 nektet personalet fra flyselskapet Norwegian ham å gå om bord i flyet fra Sandefjord lufthavn Torp uten ledsager. De mente han ikke oppfylte selskapets sikkerhetskrav for personer med nedsatt funksjonsevne, melder NRK.

– Vi aksepterer naturligvis ombudets avgjørelse og beklager på det sterkeste det Stian opplevde, sier informasjonssjef Lasse Sandaker Nilsen i Norwegian.

Ombudet peker på at mennesker med Downs syndrom har "betydelig variasjon med hensyn til intelligens og personlige egenskaper". Ankepunktet til ombudet er at det ikke ble foretatt en konkret individuell vurdering av om Stian oppfylte flyselskapets krav.

Uthus’ søster Trude Trønnes-Christensen sier broren ble skremt av hendelsen, men hun håper han får til en ny reise til Tenerife snart.

– Dette er en sørgelig historie der alle impliserte parter er tapere. Den krenkelsen Stian ble utsatt for på flyplassen den dagen er jo nær sagt uopprettelig. Jeg er glad for at vi har et ombud som kan ta slike saker, men dette burde jo aldri ha hendt, sier Trønnes-Christensen til NRK.