- Ble lovet at alle papirer skulle ordnes

Oslo kommune gjennomførte høring om sykehjemsskandalen i Altea i dag.

Spaniaavisen

Publisert 17. mars 2010 16:22

OSLO/ALTEA

Oppdatert: 18:55
Tidligere byutviklingsbyråd Grete Horntvedt som hadde det formelle ansvaret som ansvarlig for utbyggeren Omsorgsbygg, var skeptisk til hele prosjektet. Men hun lot seg overbevise.

– Min politiske skepsis var om det virkelig var nødvendig at vi engasjerte oss i Spania, men man hadde fått så gode forsikringer at man landet på at dette var greit, sier Horntvedt til NRK.

På spørsmål om hvem som overbeviste henne om å gå videre med prosjektet, svarte Horntvedt: 

– Det var spesielt omsorgsbygg og byråden for slike saker. Margaret Eckbo i første omgang og senere Sylvi Listhaug.

Under høringen fortalte daværende eldrebyråd Margaret Eckbo at landbrukstomta ved Altea ble kjøpt fordi en lokalpolitiker lovet at både bruksendring og byggetillatelser skulle ordnes.

– Varaordføreren sa at når regionen fikk søknaden så ville de sende den på høring i Altea og han og hans kolleger ville være positive til søknaden, sier Eckbo til NRK.

Grete Horntvedt plasserer det politiske ansvaret hos  Eckbo og Sylvi Listhaug.

– Sett i ettertid burde vi ikke ha startet dette prosjektet. Men det var i god tro fordi spanske politikere sa at dette ville gå greit og de ønsket et samarbeid med Oslo kommune, sier Listhaug selv. Men hun vil ikke ta på seg ansvaret for at 30 millioner kroner forsvant ut av vinduet.

– Jeg har ikke hatt ansvar for å bygge sykehjemmet og anskaffe og inngå kontrakter. Mitt ansvar har vært å bestille sykehjemmet og det ansvaret tar jeg, sier Listhaug.

Etter å ha deltatt i høringen gjentar Erling Folkvord kravene han har kommet med tidligere til spaniaavisen.no: – Sylvi Listhaug må gå av som byråd etter denne skandalen.

Folkvord mener Listhaug forsøker å fraskrive seg ansvar i saken ved å skylde på andre.

Under høringen kom det også fram at kommunaldirektør i byrådsavdelingen for eldre og sosiale tjenester, Bjørg Månum Andersson, i frustrasjon over liten framdrift i byggesaken i Altea i en e-post til advokat Carmen Sanz i 2007 ga uttrykk for at å sette byggingen i gang uten byggetillatelse kunne være en farbar vei.

Et spansk advokatkontor ble satt til å utrede saken i 2008. 200.000 kroner kostet det Oslo kommunen å få advokatråd om at det å sette i gang å bygge uten byggetillatelse kunne få negative konsekvenser, skriver Nettavisen.