- Ble bedt om å tisse i flysetet

Marerittreise fra Spania til Norge for rullestolbrukere.

Spaniaavisen

Publisert 26. november 2011 18:30

GRAN CANARIA/OSLO

Tvillingsøstrene Kjersti og Ane Gisholt Gustavsen (28) gledet seg til en ukes ferie på Gran Canaria. Begge sitter i rullestol, men trenger ikke annen hjelp enn å bli trillet til og fra toalettet på flyet når det er behov for det. Men det ble vanskelig med kabinpersonalet hos Thomas Cook Airlines.

– Vi fikk beskjed av Ving at det i utgangspunktet ikke var mulighet for å få noen hjelp om bord, men de sa på telefon at jeg kunne høre med personalet. Da forklarte jeg dem hva vi trengte hjelp til, og de så ikke noe problem med det, forteller Ane Gisholt Gustavsen til Nettavisen.

Les også: Bruker laserlys mot fly på Alicante

Så feil kan man ta. Beskjeden fra personalet var at de ikke ville trille jentene på do fordi de kunne ødelegge ryggene sine. Men omsider fikk de hjelp. På hjemturen var det verre.

Da jentene under den fem timer lange flyturen ba om hjelp til å komme seg på toalettet fikk de direkte spørsmål om de hadde vurdert å bruke bleie.

– Etter hvert som vi var kommet oss på flyet, ble vi mer og mer sint og frustrert. Og selvsagt måtte vi på toalettet i løpet av denne flyturen også, det er naturlig. Da vi ringte på en flyvertinne denne gangen, fikk vi direkte spørsmål om vi hadde vurdert å bruke bleie.

Skal du kjøpe feriebolig på Costa Blanca? Her har du over 30 boliger til salgs

– Dette er så nedverdigende, og det er denne kommentaren som svir for meg. Jeg ble så paff at jeg ikke klarte å svare. Jeg tenkte at det har de uansett ikke noe med. Så jeg spurte da tilbake om vi heller skal tisse i setet om vi ikke kan få hjelp? Ja, svarte hun da, forteller Ane.

– På hjemreisen hadde vi flyttet oss fram i flyet slik at vi satt nærmere toalettet, mens vi på vei ned satt midt i flyet. Jeg klarte å gå til toalettet. Men min søster måtte ned på alle fire og krabbe til toalettet for egen maskin.

Saken er nå til behandling hos Luftfartstilsynet. Til Handikapnytt sier Tina G. Fersner i Thomas Cook at flyselskaper har rett til å kreve at passasjerer som bruker rullestol har en hjelper med om bord. – Dette er ikke noe som flyselskapet er forpliktet til å dekke utgiftene til, sier hun.

Hun beklager imidlertid opplevelsen Ane og Kjersti har hatt om bord, samt deres oppfatning av personalets håndtering av saken.