Bilbombe gikk av - se video her

Ingen skadet - store materielle skader.

Spaniaavisen

Publisert 9. februar 2009 09:01

MADRID

Oppdatert: 14:02
Ved 9-tiden eksploderte bomben som var plassert i en parkert van utenfor et varemessesenter i Campo del las Naciones i utkanten av Madrid.

Eksplosjonen blir av vitner karakterisert som voldsom, og bomben gikk av halvannen time etter at det ble ringt inn en advarsel til Røde Kors. I telefonsamtalen ble det hevdet at ETA hadde rigget bilbomben.

I følge politiet ble ingen skadet i eksplosjonen, men de materielle skadene er store. 30 biler ble rammet og vinduer i bygninger like ved ble knust.

Eksplosjonen skjedde på samme sted hvor ETA-aksjonerte i februar 2005. Står ETA også bak denne aksjonen, er det deres første anslag mot Madrid siden 30. desember 2006. Da var det parkeringsplassen på Barajas-flyplassen som var målet.

Denne aksjonen blir sett på som en reaksjon på at spansk høyesterett nylig utestengte partiene Askatasuna og 3MD fra det kommende regionvalget på grunn av deres link til Batasuna, den politiske fløyen til baskiske separatister. Andre hevder bilbomben først og fremst var ment å ramme selskapet Ferrovial-Agroman som er involvert i byggingen av høyhastighetsbanen gjennom Baskerland. ETA er sterk motstander av denne utbyggingen.

Innenriksminister Alfredo Pérez Rubalcaba mener ETAs bombeaksjon bare beviser at høyesteretts avgjørelse om å utestenge de to partiene var riktig.