Beskylder Solgården for ikke å ivareta sine ansatte

Fagforening krever møte med styret.

Terje Aspdahl

Publisert 5. mars 2021 18:28

VILLAJOYOSA

Den spanske fagforeningen UGT er skeptiske til i Solgården-senterets behandling av de ansatte i en tid med permitteringer på grunn av covid-19.

Solgården stoppet all aktivitet i fjor og det forventes ikke at de åpner opp igjen før i 2022.

UGT forklarer at aksjonærene i moderselskapet tok kontroll over styret på et ekstraordinært møte 19. oktober i fjor. Siden har de, i følge fagforeningen, informert om og gjennomført en rekke handlinger og tiltak uten en «reel begrunnelse». Fagforeningen viser da spesielt til bestemmelsen om å avlyse alle reservasjoner i 2021, som ble kunngjort på selskapets nettside 7.desember i 2020. Dette mener man er gjort på grunn av de høye kostnadene i forbindelse med permitteringer.

Som en konsekvens av dette har arbeidstakerne siden januar ikke fått sine månedlige utbetalinger, noe fagforeningen mener er uholdbart.
  UGT forsikrer at de har prøvd å komme til enighet med ledelsen og styret siden september i fjor, men sier de har møtt avslag gang på gang.

Sett denne? Tok foreldrepermisjonen på Costa Blanca

Da pandemien brøt ut sluttet også flyvningene til Spania å fungere optimalt. Solgården bestemte 7. desember i fjor at alle reservasjoner planlagt i 2021 ville bli kansellert med mulighet for å returnere pengene til brukerne eller utsette reservasjonene til 2022 med de samme kostnadene.

Avgjørelsen ble begrunnet med at de satte sikkerheten til gjestene sine høyt og derfor mente de at aktivitetstilbudet måtte utsettes. De fleste som er gjester ved Solgården er eldre mennesker og som er mest utsatt for de negative konsekvensene av covid-19-viruset.   Denne avgjørelsen får konsekvenser for kommunen og ikke minst de 79 ansatte.

Det politiske partiet PP i kommuneledelsen i Villajoyosa ba tidlig styret i Solgården om å gjennomføre nødvendige tiltak for å forhindre stenging i 2021.

PP advarte om mulige konsekvenser som denne avgjørelsen kan medføre for arbeiderne og også direkte for kommunen.– Det er 79 arbeidere som fremdeles er i en ERTE (statlig ordning for permitterte som varer ut mars 2021) og som ikke vet om de vil miste familiens levebrød på grunn av denne nedleggelsen til 2022, sa PP-talsmannen Jaime Lloret til avisen  Alicanteplaza.

Sett denne? Mener ferdigvaksinerte bør få reise igjen

Dag Brekke, styreleder i Solgården, er klar på at selskapet bruker av reservemidler for å betale ansatte etter ERTE-reglene.

– Det har vært styrets holdning hele tiden at Solgården skal gjenåpnes når det kan gjøres trygt for ansatte og for gjestene. Tross manglende inntekter bruker vi av reservemidler for å kunne gi de ansatte betaling i tillegg til det ERTE-reglene gir. Vi er selvsagt oppgitt over all feilinformasjon som kommer fra en kilde som vet bedre, sier Brekke til Vikingposten.

Hvordan opplever dere situasjonen?
– Pandemien styrer all utviklingen fremover. Spanske og norske myndigheters bestemmelser og reiseforsikringsselskapene stopper gjestetilgangen. Dette sliter på ansatte, ledelse og mulige gjester. Men hensynet til disse må gå foran kommersielle interesser.

Er det uaktuelt å åpne selv om folk kan begynne å reise igjen i mai/juni?
— Solgårdens motto er «Trygghet, trivsel og glede», og det er uaktuelt å starte virksomhet om vi ikke kan levere det. Solgårdens gjestegrupper er i høyrisikosonen for coronasykdom. For oss som kjenner smittesituasjonen og har kvalifiserte tanker om hva som kan skje fremover, er det utelukket å kunne legge opp til Solgården-reiser før nyttår. Vaksinasjonen i Norge og Spania går langsommere enn det produsentene lover og politikerne ønsker. Som seriøs turarrangør velger Solgården å forholde seg til den sannsynlige virkelighet i månedene fremover, sier Brekke.

Han har overfor Alicanteplaza uttalt at fagforeningens oppfatning er full av feil, men at Solgården oppfyller sine forpliktelser overfor ansatte. Det går også frem at senteret ikke har hatt noen inntekt siden mars 2020. Ifølge Alicanteplaza betaler man 15 prosent av lønnen til ansatte i forbindelse med ERTE-ordningen.