Ber Ap vurdere gratis skole for nordmenn i Spania

Det norske Arbeiderparti Costa Blanca vil ha slutt på dyre skoleplasser for nordmenn i Spania. 

Spaniaavisen

Publisert 27. mars 2009 09:20

COSTA BLANCA

Nyvalgt leder for DnA Costa Blanca Syd, Per Neskleiv, synes det er helt uforståelig at nordmenn i Spania må betale for å gå på norsk skole.

– Det er lovpålagt at nordmenn har krav på gratis skolegang. Hvorfor i all verden skal da nordmenn, som oppholder seg i Spania av forskjellig grunner, måtte betale mange penger for å gå på norsk skole? Tenk deg alle de som er her for å jobbe for andre nordmenn. Mange tjenestegjør for Norge her nede. Det kan være barnefamilier der foreldrene jobber i sjømannskirken, på forskjellige helseinstitusjoner eller ganske enkelt dem som er her på grunn av helsen. Både for seg selv og barna. Dette er et av kravene vi kommer til å jobbe hardt for at Arbeiderpartiet skal innfri, sier formann, Per Neskleiv.

Les også: Arbeiderpartiet i gang i Torrevieja

Statssekretær på statsministerens kontor og primus motor for etableringen av lokallagene på Costa Blanca, Jan-Erik Larsen, fikk servert en god del innspill til regjeringen da han var med på stiftelsesmøtet til partiet i Torrevieja fredag ettermiddag. 

– Jeg skal love å ta dette opp med ledelsen i partiet, men alle her må forstå at jeg ikke kan svare på slike krav umiddelbart. Dette skal behandles skikkelig i partiet, og tas videre til undervisningsdepartementet. Jeg vil også legge til at vi tar alle forslag fra partilagene våre alvorlig. Enten de kommer fra Kirkenes eller Costa Blanca, sier Jan-Erik Larsen.

Les også: Torreviejas nye praktbygg

Rektorene ved de to store norske skolene på Costa Blanca er kjempefornøyde med forslaget fra det lokale Arbeiderpartiet. Nå håper de dette blir partipolitikk.

– Dette var virkelig en kjempestor gladnyhet. Jeg er virkelig med det lokale Arbeiderpartiet når de bringer denne saken på banen. Vi er en offentlig skole som tilbyr norsk skole til nordmenn i Spania. Vi driver ikke med alternativ pedagogikk eller et spesielt kristent livssyn. Vi er som en vanlig norsk offentlig skole. Hvis Arbeiderpartiet kan få gjennom at skolene våre skal være gratis blir dette et tilbud til alle nordmenn i Spania. Ikke bare de med god økonomi, sier rektor ved Den norske skolen Rojales, Signy
Munkeby.

Les også: Vil ut av norsk sykehjemsprosjekt

Også hennes kollega litt lenger nord, rektor Knut Lithell, hilser forslaget hjertelig velkommen. Han driver en av de største norske utenlandsskolene og mener forslaget om gratis skolegang på norske skoler må være god sosialdemokratisk politikk.

– Spansk offentlig skole er ikke tema for mange nordmenn i Spania. Først og fremst på grunn av språket men også på grunn av at man ikke får studiekompetanse for norske universitet og høyskoler ved fullført spansk videregående skole. Gratis skolegang vil bety mye for mange nordmenn. Mange elever i videregående skole sliter med dårlig økonomi. En del av disse klarer ikke fullføre videregående utdanning i Norge av forskjellige årsaker. Ofte av helsemessige årsaker, sier Knut Lithell.

En skoleplass ved Den norske skolen i Rojales koster 185 euro i måneden for en elev. De har rabatt for søsken. Samme skoleplass ved Den norske skole
Costa Blanca (Alfaz) koster 149 euro i måneden. De har også rabatter for søsken, og hvis du er ved skolen i fire år får du halv pris.