Arkivet

Bekrefter ny helsegevinst med middelhavsdietten


MADRID

En spansk forskningstudie utført av Universitetet i Navarra og Centro de Investigación Biomédica en Red-Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBERobn) har oppdaget den forebyggende verdien av middelhavsdietten mot brystkreft.

Studien fulgte fra 2003 til 2009 4.282 kvinner mellom 60 og 80 år med høy risiko for hjerte- og karsykdommer. Deltakerne ble bedt om å følge en middelhavsdiett supplert med olivenolje eller nøtter samtidig som de fikk tips om å følge en lavkaloridiett.

Les også: Middelhavsdiett forebygger diabetes Det viser seg at en diett supplert med extra virgin olivenolje kan redusere risikoen for brystkreft med to tredjedeler.

- Dette er et veldig sterk funn. Det er sjelden vi kan gi så hyggelige nyheter i forbindelse med forskningsstudier, sier professor i forebyggende medisin og folkehelse, Miguel Angel Martinez-Gonzalez, ved Universitetet i Navarra.

Middelhavsdietten er kjent for sin overflod av planteføde, fisk og olivenolje. Det er tidligere antatt at dietten kunne være forebyggende mot brystkreft, men det har ikke tidligere foreligget noen epidemiologiske bevis på om det var spesielle kostholdsfaktorer forbundet med en lavere risiko.

Les mer om:

Helse-og-forbruker