– Bare verre og verre

Beboere tapte ankesak mot Torrevieja kommune.

Terje Aspdahl

Publisert 5. februar 2021 18:24

TORREVIEJA

Beboerne på Toretta III i Torrevieja kan ikke forvente en oppgradering av urbanisasjonen før tidligst i 2022.

Høyesterett har avslått anken fra beboerne i urbanisasjonen Torreta III representert ved advokat Juan Chapapría. De krevde en investering på ni millioner euro av Torrevieja kommune som blant annet skulle benyttes til asfaltering, belysning, bedre sanitæranlegg og drikkevann.

Ifølge advokaten uttalte ordfører Eduardo Dolón (PP) for bare to uker siden at byrådet  ville ta ansvaret for finansieringen og tildelingen av ombyggingsarbeidene i Toretta III. 

Men prosjektet er ikke nevnt i budsjettet for 2021 og kan tidligst tas inn i budsjettet for 2022. Investeringen ser også ut til å bli redusert til halvparten av kravet, det vil si mellom fire eller fem millioner euro.

Sett denne? Tyv gikk kun etter boliger til utlendinger

Urbanisasjonen Toretta III stod ferdig på slutten av 70-tallet. Den ble bygget med betydelige mangler og feil blant annet uten grønt areale, dårlig sanitæranlegg som ikke kan repareres. Kommunen har tidligere stilt byggherren Masa ansvarlig.  

Ekteparet Jorunn Helene Småbakk Olsen og Oskar Johan Olsen har hatt sin feriebolig i området i 13 år. De fortviler over kommunens engasjement i saken.

– Gjennom de siste årene har trafikken inne på området økt, og med allerede elendige veier blir de bare verre og verre. Skolen som ligger i nærmiljøet generer mye trafikk fra foreldre og de finner stadig nye veier å benytte inne på vår boligområde når veiene blir umulige å kjøre på, sier Jorunn Helene Småbakk Olsen. Her er det ikke blitt asfaltert på over 30 år.

Hun fortsetter:
– Palmen rett utenfor porten vår, brakk og falt ned i gaten for lenge siden. Vi fikk beskjed av kommunen vi skulle ringe å melde fra om slike hendelser, noe vi har gjort. Men fremdeles ligger palmerestene og sperrer for ferdselen.

Til tross for at området ikke får noen hjelp av det offentlige, er det naboene som har tatt dugnadsjobben i urbanisasjonen. Ekteparet trekker frem det gode samholdet i urbanisasjonen.

– Flere naboer går sammen og betaler selv for vedlikeholdet i sin gate. Men det er mange ferieboliger her, og de har stått tomme lengre enn vanlig, naturlig nok. Det blir umulig for en husstand å holde en hel gate i orden selv, sier Oskar Johan Olsen.
– Det er et flott miljø her og vi har ingen planer om å selge og flytte. 

Området har også blitt degradert i senere tid med flere ulovlige boligokkupasjoner. 

I følge beboernes advokat foreligger det en avtale mellom partene som ikke er signert og heller ikke er vedtatt i sin helhet. Den ble utformet av lederne for byplanlegging og juridisk avdeling i kommunen. Advokat Juan Chapapría håper at denne «utenomrettslige» avtalen vil bli underbygget de neste månedene til tross for at den vil bli vurdert i budsjettet for 2022. 

Rettsinstansen er enig med forrige kommunestyre som insisterte på at området trenger en spesiell plan som skal betales av byggherren.