Bare svoren blir sprø, blir allting godt

Her er kokk Robert Johansens tips for en perfekt ribbe.

Spaniaavisen

Publisert 17. desember 2010 18:51

TORREVIEJA

Helt siden Robert Johansen fra Ålesund ankom Spania for ni år siden, har han startet restauranter. Det nyeste skuddet på stammen er Restaurante Robert på Rocio del Mar.

– Jeg elsker å starte opp, men denne restauranten tror jeg ikke jeg kommer til å gi slipp på. Her har vi funnet et riktig konsept. Et internasjonalt kjøkken med høy kvalitet til rimelige priser. Besøkstallene siden oppstarten viser at vi har gjort noe riktig. De har økt jevnt og trutt. God mat for skandinaver har vært målsettingen hele veien. Tilbakemeldingene viser at vi har lykkes med dette, forteller Robert Johansen.

Les også: Slik er de spanske juletradisjonene

Til vanlig har han et internasjonalt publikum i restauranten sin. Men mot jul trekker skandinavene til huset. De vil ha julematen de er vant med. Og da må det julematkurs til på kjøkkenet hos Robert.

– Jeg har en svensk og to ungarske kokker. De har fått skikkelig opplæring og kan nå lutefisk til fingerspissene. I dag står imidlertid den andre julematen på menyen. Det blir god mat av gode råvarer og tillaging med kjærlighet, innrømmer Johansen.

Les også: Kjøpte seg ny bolig til jul

Her er Roberts oppskrift på ribbe med garantert sprø svor:
– Et par dager før steking ruter jeg opp svoren med tapetkniv. Deretter masserer jeg inn salt og pepper. Av og til bruker jeg svensk pepper, eller krydd-pepper som det heter. Det gir nesten en allehåndesmak, og er helt nydelig. Deretter inn i kjøleskapet med den.
Jeg baker ribben med svoren ned i en halvtime. Det må være vann i pannen, og gradene skal være 150. På dette viset trekker svoren til seg vann, den blir bløt. Etter en halv time snur jeg ribba og legger en kopp eller asjett under så den buler. Gradene settes opp til 220. Nå skal ribben stå i ovnen i om lag 20 minutter. Deretter skrur jeg opp varmen til 250 grader og lar ribba få fire til fem minutter på den varmen. På denne måten blir ribba veldig saftig. Står den lenger i ovnen tørker kjøttet og mer ribbefett samles i panna. Det jeg har sagt nå gjelder tynnribbe.

Når ribba er stekt på denne måten kan den varmes opp 1. juledag uten at smaken eller konsistensen forringes. Selvfølgelig tilbehør er surkål og/ eller rødkål.
Vel bekomme!

Trenger du hjelp? Sjekk ut vår bransjeguide her

– Hva betyr jula for deg?
– Masse jobb! Med små barn er det likevel morsommere i julen. Denne julaften kommer jeg til å tilbringe hjemme med familien. Da blir det helt sikkert multekrem til dessert i hvert fall. Det er det beste jeg vet.

Før han kommer så langt skal han servere julemat til engelskmenn, skandinaver og spanjoler. Kresne engelskmenn skryter av kalkunen hans, og "Christmas-puddingen", som egentlig ingen andre enn engelskmenn kan lage, etter deres oppfatning.
– Jeg kjøper råvarene der engelske restauranter også kjøper. Så kommer resten av på kokken. Sånn er det med all mat. Ellers forandrer jeg menyen etter årstidene. Jeg er veldig interessert i å høre hva folk vil ha. Sånn blir det godt besøk av, mener Johansen.

– Har du noen ønsker for neste år?
– Jeg håper at restauranten skal fortsette den positive utviklingen. Neste år starter jeg også opp restaurantdrift i Fredriksen-huset i Alfaz. Håper det blir vellykket også, selvfølgelig. Ved at dette går bra, trygger vi arbeidsplasser. Det er viktig i Spania i dag. Og å bli verdsatt er noe alle liker. Så takk for at dere har vært her alle sammen!