Barcelona - kultur og opplevelser

Vi har vært i Spanias nest største by.

Spaniaavisen

Publisert 14. november 2009 07:01

BARCELONA

Fotball er kultur. Ingen tvil. Barcelona har Europas største og flotteste stadion. I tillegg vrimler det av flotte byggverk i Spanias nest største by. Blant annet Gaudís kirke Sagrada Família.

Selv de mest ihuga fotballhaterne i verden må bare krype til korset og innrømme at Barcelona er mest kjent for sitt fotballag, FC Barcelona, og hjemmebanen deres; Camp Nou.

Les også: Opplev Valencia

Likevel er kirken Sagrada Família den største og mest besøkte attraksjonen i byen. Men spør du hvilken som helst nordmann, svenske, danske eller spanjol for den saks skyld, om hva de forbinder med Barcelona, vil 87 av 88 personer svare fotballklubben.

Barcelonas hjemmebane ble bygd av klubbens medlemmer, og målet var å slå erkefienden Real Madrids Estadio Santiago Bernabeu (88.000 tilskuere). Noe de klarte med god margin. I dag rommer Camp Nou 98.000 tilskuere. Den første kampen ble spilt der i 1957. Etter den tid har man bygd opp et helt sportskompleks med en innendørs sportshall, en ishockeyarena, en konserthall og mye annet.

Bildeserie: Frodige Elche

Skal du se en av Barcelonas hjemmekamper må du belage deg på en billettpris på opp mot 100 euro. Da sitter du godt og ser bra.
Vårt råd er å ta turen opp til stadion uansett om det er kamp eller ikke. En guidet tur koster ikke mange euros. Dessuten er Nike-butikken, som ligger i selve stadionkomplekset, en opplevelse i seg selv. Her gikk selvsagt damene litt ”amok”…

Spaniaavisen var på besøk i byen tidligere i år. Vi bodde på et hotell ikke langt fra Camp Nou. Cirka fem minutter med taxi. Da hadde vi cirka 30 minutters spasertur ned til hovedgaten La Rambla.

La Rambla er en attraksjon i seg selv. Her finner man flere flotte byggverk, og en hel masse designerbutikker. Gaten er intet mindre enn en 1200 meter lang gågate som er omkranset av trær. Her kan man shoppe, sitte å kose seg på en kafe, se på gateartister eller ta turen innom Barcelonas flotte operahus – Gran Teatre del Liceu.

Les også: Alt du trenger å vite om Calpe

Vi kan uansett ikke besøke byen uten en tur til Sagrada Família. Kirken er en historisk vandring. Fra sent 1880-tall og frem til i dag. Den ble påbegynt i 1883, og er tegnet av arkitekten Antoni Gaudí. Det korrekte navnet er ”Temple Expiatori de la Sagrada Família”. Kirken er ennå under bygging, og i dag har man tilsatt billedhuggeren Josep Maria Subirachs som arbeider etter Gaudís planer. Ellers står en japansk skulptør for mange av dekordetaljene. Kirken, er etter vår mening, et av Spanias mest spektakulære byggverk. Her er detaljer du må bruke flere dager på å utforske.

Les også: Fem gode ferietips

Mulighetene er mange når du skal reise fra Costa Blanca til Barcelona. Du kan kjøre bil. Da er det strake veien på AP7 nordover. I cirka seks timer.
En annen mulighet er fly fra El Altet like sør for Alicante. Det går mange fly daglig til og fra Barcelona, og prisene er ikke å forrakte. Men vi vil likevel anbefale tog.

Det tar snaue fem timer, og er komfortabelt. Toget går mange ganger daglig fra sentrum av Alicante. Vikingposten har aldri tatt dette toget, men folk vi har snakket med skryter veldig av transporten. Du kommer til sentrum av Barcelona, og man kan nyte turen opp med en god bok og et godt glass rødvin.

Da kan vi bare si god tur. Enten med bil, tog eller fly!