Bankene "synder" igjen - tilbyr 100 prosent finansiering

Prisfallet på boliger i Spania har vært mindre enn i andre land, i følge ulike kilder. Én av grunnene kan være at bankene holder prisene oppe med sine finansieringspakker. 

Spaniaavisen

Publisert 1. oktober 2010 17:52

COSTA BLANCA

I følge avisen El Mundo skaper bankene forvirring når det gjelder hva man må betale for boliger.

”Mens de fleste boligutviklere drukner i gjeld er det nå bankene som bestemmer prisrytmen”, heter det i artikkelen.

Les også: Tror ikke på noen ny boligsmell

Hvordan kan bankene holde prisnivået høyt? Først og fremt ved å forbedre finansieringsordningene heller enn å redusere prisene. De forsøker å få de dårligste boligene ut av markedet, og tilbyr deretter den øvrige beholdningen i små porsjoner, for å holde prisen oppe. Markedet får på denne måten inntrykk av at overfloden av boliger ikke er så stor som den i virkeligheten er.

Sjekk boliger til salgs her

Bankene har nå gått tilbake til sin gamle lemfeldige praksis med å tilby 100 prosent lån til huskjøpere. På den måten tiltrekker de seg kjøpere uten egenkapital. ”De gjør den samme feilen som under boomen”, sier en ekspert til El Mundo.

Artikkelen stiller ikke spørsmål ved hvor lenge denne praksisen kan fortsette. Risikoen for å tape penger er høy, og bankene er derfor bare trygge så lenge den europeiske sentralbanken (ECB) er rause med sin støtte til enkeltbanker. Når ECB skrur igjen kranene sine, blir bankene tvunget til å få penger fra andre kilder.

Det kan bety dumping av priser på eiendomsporteføljen deres.