- Bankene kveler oss alle

 Vanskelig å få lån - bankene vegrer seg.

Spaniaavisen

Publisert 2. januar 2009 19:06

Finanseksperter råder oss til å bruke penger for å holde hjulene i gang. Bankene vegrer seg mot å låne ut penger, fordi kundene ikke har overbevisende argumenter for å forsikre dem om at tilbakebetaling er problemfritt. Selv etter at betydelige midler er overført banksektoren fra regjeringen, er bankene tilbakeholdne med å låne ut penger.

Betalingsevne, garantier og kontanter er tre magiske ord som kan sette en bankmann i godt humør hvis du vil diskutere lån med ham.
Det store problemet, i følge generalsekretæren i foreningen for utbyggere og husselgere, Juen Moreno, er at kreditt-restriksjonene til bankene har en dominoeffekt som vi tydelig ser dokumentert i de nyeste statistikkene. Husprisene over hele provinsen har vært i fritt fall de siste månedene.

Les også: 4 av 10 setter ned boligprisen for å få solgt

– Politikken til bankene påvirker oss negativt. Den kveler oss alle, både små og store selskaper. De samme bankene har vært lykkelige over å berike seg på vår bekostning de siste årene. De har sloss om å få oss som kunder. Nå som økonomien er svakere og vi trenger hjelp, har de vendt oss ryggen, sier Moreno.

Han kritiserer også bankene for ikke å være mer hjelpsomme nå som de har fått offentlige midler.
– Disse midlene ble overført bankene for at de skulle hjelpe selskaper som trenger kreditt, men de gjør ingen ting. Det var meningen at de skulle gi kreditt til familier og små selskaper som trenger lån for å dekke løpende kostnader og omstrukturere driften for å møte den nye realiteten vi står overfor, tordner Moreno.

Les også: Nå blir det spanske lånet ditt billigere

Talsmann for Bankforeningen i Málaga Alfredo Martínez sier at intensjonen fra regjeringen var å dempe kravene overfor lånekundene, og at dette ikke er mulig å iverksette før et godt stykke inn i 2009.