Åtte tips til deg som er på boligjakt i Spania

Her er professorens råd.

Spaniaavisen

Publisert 30. april 2011 12:42

COSTA BLANCA

Gonzalo Berndardos, professor ved universitetet i Barcelona, og en av de fremste ekspertene på spansk boligmarked, forklarer hvorfor spanske boligpriser er lavere enn du kanskje tror. Han gir deg også åtte tips om hvordan du kan dra fordeler av dagens markedssituasjon.

Da han deltok i en web-konferanse i den spanske avisen El Mundo nylig, påsto Gonzao Bernardos at til tross for at de offisielle tallene viser at spanske boligpriser har sunket bare 13 prosent siden toppen i 2007, er virkeligheten slik at prisene har gått ned like mye her som i USA eller Irland.
– Dette er ikke reflektert i offisielle tall. Årsaken er at man har benyttet et ufullstendig grunnlag og beregningene er derfor blitt feil, hevder Bernardos.

På jakt etter bolig i Spania? Sjekk ut disse prospektene først

Selv om han tror historien vil vise at 2010 var året da det hele snudde, forventer han at prisene vil fortsette å falle overalt, bortsett fra i de mest attraktive strøkene. Det vil si i kystområder med mange ferieboliger, landlige områder med få innbyggere og i områder der overskuddet av boliger fortsatt er svært høyt. Gonzalo kostet også på seg å gi noen tips til folk som er på boligjakt i Spania slik at de kan dra fordeler av markedet. Her er rådene:

1. Vis liten interesse og i hvert fall ingen tegn til å ha dårlig tid.
2. Gi inntrykk av at du har minst tre alternative boliger å velge mellom.
3. Ha som mål å få 15 prosent rabatt når du forhandler med en utbygger og 20 prosent med en privat selger.
4. Ha tålmodighet.

5. Vil du gjøre en investering, let blant ferieboliger i de beste områdene, hvor de største rabattene er å oppdrive.
6. Ikke bli besatt av tanken på å slå til når markedet er på bunnen. Det handler om flaks.
7. Hvis du finner et sted du kunne tenke deg å bo, og prisen ligger rundt 25 til 30 prosent lavere enn i toppåret 2007, og du har råd til det, forhandle litt, og kjøp det.
8. Hvis det er lavest mulig pris du er ute etter, kjøp fra en bank, men vær klar over at du da kanskje må finne deg i å få en bolig i et lite attraktivt område med mange tomme nabohus.

Hele denne saken er hentet fra vårt månedsmagasin BOLIG. Det kan du laste ned gratis her