Åse kunne gått av med AFP om tre uker - så ble hun avskjediget

Åse Nilsen (64) kunne tatt AFP (Privat avtalefestet pensjon) fra Den norske skolen Costa Blanca om tre uker. Det er hun avskåret fra etter at hun ble sparket.

Terje Aspdahl

Publisert 2. juni 2020 19:09

ALFAZ DEL PI

Man kan gå av med AFP etter fylte 65 år, men et viktig vilkår er at man står i jobb.

– Jeg vet ærlig talt ikke hvorfor jeg har fått sparken. Når man får sparken og må gå på dagen har man som regel gjort noe alvorlig galt. Jeg har ikke handlet i strid med noe regelverk. Jeg fikk faktisk en muntlig forståelse fra ledelsen ved skolen da jeg meldte fra om at jeg ikke turde å være i Spania lenger og ville reise til Norge. Jeg er i risikogruppen med diabetes og har vært langtidssyk før pandemien slo til, forteller Åse Nilsen.

Her er hennes historie som endte med at hun ble avskjediget tirsdag i forrige uke.

– Jeg må først si at jeg aldri har vært syk før jeg ramlet på skolen og brakk en arm for noen år tilbake. 17. mai i fjor falt jeg igjen og brakk håndleddet. Jeg forsto at noe måtte være galt, men ikke før jeg igjen falt og brakk begge armene og ett ben i Norge 3. januar i år. Det resulterte i sykemelding og hjemmesykepleie frem til jeg reiste til Spania i midten av februar. Situasjonen var krevende. Jeg var tappet for krefter, og jeg var i restitusjon etter at jeg ble friskmeldt 10. mars. Så kom coronaen kun et par dager etter jeg begynte på jobb igjen, sier Nilsen.

Hun fortsetter:
– Jeg hadde vanskelig for å bevege meg og dårlig kondisjon etter å ha vært pasifisert i lang tid. Jeg spurte meg selv om noen ville oppdage om jeg ble alvorlig syk og sengeliggende her alene. Jeg ga klar beskjed til skolen om at jeg reiste til Norge og ble møtt med forståelse for at jeg var i en spesiell situasjon.

Les også: Etter 14 år ved den norske skolen ble Anne sparket på dagen

 I Norge startet Åse Nilsen opp med hjemmeundervisning som de andre lærerne.
– Jeg var trygg og hadde det kjempebra med undervisningen til elevene fra Norge inntil det kom noen «drypp» fra skolen om at det vi hadde gjort var galt. Og deretter kom styrevedtaket som gjorde det klart at om vi ikke rakk tilbake til Spania før skolen åpnet ville det få konsekvenser for arbeidsforholdet vårt. Men det var da planlagt åpning 18. mai, og jeg tenkte at det ikke ville være noe problem å rekke det. Så valgte spanske myndigheter å innføre karantenereglene, og flyet ble kansellert. De tillitsvalgte ved skolen ga oss samtidig beskjed om at de i risikogruppen ikke skulle stille på skolen.

Nilsen sendte så «Declaracion responsable» (fritar de over 60 år med diabetes og underliggende sykdommer, utstedt i Spania 13. mai) som skolen nektet å godkjenne.

– Viserektor Nils P. Lie-Gjeseth mente den ikke gjaldt siden jeg var i Norge. Det var psykisk knallhardt og jeg gikk inn i en depresjon. Jeg var nedbrutt og gråt veldig mye. Etter noen dager med egenmelding gikk jeg til lege og ble sykmeldt. Jeg fikk også søvnproblemer siden jeg ikke fikk gjort jobben min og tentamen sto for døren. Jeg har fått bekreftet sykemelding fra spansk lege etter jeg kom tilbake. Så hvordan kan jeg få sparken for ikke å møte på jobb når jeg verken skal eller kan møte opp? Det er rett og slett ikke til å tro hvordan skolens ledelse har behandlet denne situasjonen. Det er direkte uprofesjonelt, sier en oppgitt lærer til Spaniaavisen.

Nilsen tror skolen har oversett både hennes og Anne Anzjøns arbeidskontrakt. 

– Våre kontrakter ble undertegnet før 2012 da det kom nye regler. Om skolen taper dette vil det ødelegge skolen rent økonomisk, noe ingen av oss er ute etter. Men vi kjemper jo med nebb og klør når vi blir behandlet på denne måten. Jeg kan ikke forstå at styret ved skolen, som bør kjenne til regler og lover, kan godkjenne disse vedtakene og avskjedigelsene. Jeg er ganske trygg på at vi har en meget god sak. Per i dag klarer jeg meg, men det avhenger av hvor lang tid det tar før saken blir avgjort. En rettssak ser jeg helst vi unngår, for alle parter.

Etter først å ha blitt avskjediget 26. mai har Anne Anzjø fått det offisielle brevet fra skolen, dette er utformet som en advarsel, ble levert på posten 1. juni og levert Anne i dag 2. juni. Der sto det at hun måtte møte fysisk på skolen senest 31. mai. Spaniaavisen har sett den eposten.

De organiserte lærerne er organisert gjennom UGT (spansk fagforbund). Forbundet møter skolen onsdag.

– Vi skal i møte med ledelsen ved Den norske skolen Costa Blanca onsdag morgen klokken 08. Vi tror og håper det da vil løse seg uten noen rettssak. Mer kan vi ikke si før etter møtet med skolen, opplyser advokaten til UGT.