Arild fikk sin norske bil EU-godkjent i Spania

Full forvirring om reglene.

Spaniaavisen

Publisert 11. april 2013 07:55

ALFAZ DEL PI

Arild Mathisen fra Alfaz del Pi slapp å reise til Norge for å få gjennomført EU-kontrollen på sin norskregistrerte bil. Han trodde han måtte til Norge for å gjøre dette, men først ville han innom et verksted i La Nucia for å gjøre nødvendige reparasjoner i Spania. Til under halv pris i forhold til et norsk verksted.

Det viste seg raskt at nye regler gjorde at Mathisen slapp å kjøre nesten 6000 kilometer frem og tilbake Spania–Norge for å få bilen sin godkjent.

– Da jeg kom til Auto Impulse i La Nucia så jeg de reklamerte med norsk periodisk kontroll. Jeg snakket med innehaver Steve Mulhall, og han bekreftet dette. Siden jeg jobber i Norge og pendler til Spania, tok jeg turen innom mitt lokale trafikkontor til Statens vegvesen i Mysen for å få dette bekreftet. Der fikk jeg til svar at det ikke gikk an å godkjenne en norskregistrert bil i Spania for periodisk kontroll. Jeg mente dette ikke var riktig, siden Steve Mulhall driver et seriøst verksted og aldri ville reklamert med dette hvis det var feil, forteller Arild Mathisen til Vikingposten.

Leiebil i Spania – på fastlandet og øyene. Fri km – gratis norsk servicetelefon – prisgaranti

Mathisen fikk beskjed om at Statens vegvesen på Mysen ville sjekke dette med hovedkontoret i Oslo, og så skulle han få tilbakemelding i løpet av en uke.

– Da det var gått akkurat en uke ringte den hyggelige damen fra kontoret i Mysen og sa at de hadde tatt feil. Ifølge Statens vegvesen sitt hovedkontor i Oslo fikk vi beskjed om at det nå lot seg gjennomføre å godkjenne norskregistrerte biler for periodisk kontroll i andre EU-land. Jeg tok dermed bilen min opp til Auto Impulse i La Nucia og i løpet av en liten formiddag var bilen min godkjent til desember 2014, sier Mathisen.

Han har fått tilsendt bekreftelse fra Statens vegvesen på at alt er i orden, og bilen hans er lovlig å kjøre med i nesten to år til.

Søk i tusenvis av våre artikler fra hele Spania her

– Mekanikeren på Auto Impulse går gjennom bilen like nøye som når de har en vanlig spansk ITV-kontroll. De leverer inn skjema til ITV (Spanias svar på Biltilsynet) og får dette stemplet og godkjent tilbake. Etterpå må bileier sende skjemaet til sitt lokale trafikkontor i Norge der bilen er registrert. Etterpå fikk jeg så periodisk kontrollgodkjenningen fra Norge i posten. Enkelt og greit, sier han.

Men Statens vegvesen sine fagansvarlige for tilsyn og kontroll ved hovedkontoret i Oslo er overrasket når de får høre om denne saken. De er tydelig redd for at det her skal komme en regelendring som gjør at man kan dra til enten Sverige eller andre EU-land og utføre slike kontroller. Og da til en langt rimeligere pris enn på norske verksted.

Statens vegvesen ble rett og slett overrasket når Vikingposten tok kontakt og fremla dokumentasjon som viste at Mathisen sin bil var godkjent i Spania og at dette var godtatt av deres kolleger i Norge.

– Hjemmelen for slik godkjenning er i forskrift om periodisk kontroll av kjøretøy § 2 tredje ledd som lyder:«Regionvegkontoret kan i særlige tilfeller godkjenne kontroller utført av godkjent kontrollorgan i annen EØS-stat.» Det er i utgangspunktet ikke kurant å få slike kontroller godkjent i Norge, men det er altså mulig i særlige tilfeller. Regionvegkontoret må i denne saken ha vurdert dette vilkåret som oppfylt.
Det er altså ikke innført noen regelendringer i forhold til godkjenning av kontroll fra andre EØS-land, sier fagansvarlig ved Statens vegvesen i Oslo, Lars-Erik Kjellesvig
til Vikingposten.