Åpnet utstilling med norske kunstnere

Disse er representert.

Spaniaavisen

Publisert 24. april 2014 17:05

TENERIFE

Kunstverk av Arnold Haukelands, Marius Engh, Matias Faldbakken, Ida Ekblad og Sverre Wyller er representert på utstillingen som åpner på Tenerife i morgen.

Det er kultursenteret Tenerife Espacio de las Artes (TEA) som arrangerer utstillingen frem til 31. august. Dette programmet har som mål å bidra til å bedre kulturdialogen og å fremme europeisk identitet gjennom en større forståelse av det kulturelle mangfoldet.

Utstillingen har fåt navnet "Kongen av Icod" og legger særlig vekt på innflytelsen spansk kultur har hatt på verket til den norske billedhuggeren Arnold Haukeland.

Mellom 1968 og 1975 bodde og arbeidet Haukeland på Tenerife. Han og kona Randi gjenoppbygget en gammel eiendom i Icod de los Vinos. Huset fikk navnet Casa Randi og det ble omformet til bolig og kunstatelier av den norske arkitekten Geir Grung. I dag er Casa Randi fremdeles kunstatelier i Icod.

Finn hjelp i vår bransjeguide her

Årene på Tenerife hadde innflytelse på Haukelands kunstneriske uttrykk. Noen av hans viktigste skulpturer ble uttenkt på øya for senere å bli gjennomført og reist i det offentlige rommet i Norge.

Det er første gang verkene Haukeland jobbet med da han bodde på den kanariske øya blir vist i Spania. For tiden oppbevares disse verkene i Norge.

−I denne utstillingen ser vi en felles kunstnerisk identitet på tvers av landegrensene, og vi håper at den vil føre til fremtidig kunstnerisk utveksling mellom våre to land, understreker ledelsen ved TEA.

Haukelands Samling er ansvarlig for bevaring og profilering av kunstnerens verk og er nåværende eier av skulpturene. Med kurator og leder for Haukelands Samling, Anna Katharina Haukeland, i spissen, samarbeider institusjonen med Tenerife Espacio de las Artes som norsk partner i prosjektet og bidrar med de nødvendige skulpturene, arkiv- og fotomateriale for å gjennomføre utstillingen.

I tillegg til å bidra med planlegging og logistikk i forbindelse med transport av kunstverkene, vil institusjonen også supplere utstillingen på Tenerife med arbeider fra fire norske samtidskunstnere som har latt seg påvirke av den norske billedhuggeren: Matias Faldbakken, Marius Ebgh, Ida Ekblad og Sverre Wyller.

Arbeidene viser på hvilken måte Arnold Haukelands opphold på Tenerife på 60- og 70-tallet og omgivelsene han ble påvirket av der, fremdeles er nærværende i norsk kunst.