Ansatt i sjømannskirken giftet seg til tross for at mannen allerede var gift

Ledelsen i sjømannskirken refser handlingen.

Spaniaavisen

Publisert 20. september 2011 05:45

ALBIR

Generalsekretær Audun Myhre i Sjømannskirken vil ikke stå inne for seremonien.
– Seremonien var ikke klarert med ledelsen i sjømannskirken og en handling som ikke ville vært godkjent. Kirken har ikke en ordning for den type handling, sier Myhre til Dagbladet.

Det var Bergens Tidende som først omtalte saken i går.

– I forbindelse med kirken er dette en uryddig handling, fortsetter han.
Han understreker at ansvaret påhviler presten som gjennomførte seremonien, men sier at det ikke vil få konsekvenser for han.

Gifteplanene gikk i vasken for paret da mannens skillsmisse ikke var gyldig. Det stoppet ikke soknepresten fra å gjennomføre en lignende seremoni ved sjømannskirkens lokaler i Albir-Villajoyosa i Spania

Dagbladet kjenner til at det eneste som skilte seremonien fra en helt vanlig vigsel, var at presten ikke erklærte de to som ektemann og kone. Seremonien skal ellers ha blitt gjennomført som normalt med ringer og kyss.

Her finner du hjelp i vår bransjeguide

Kvinnen er ansatt i Sjømannskirken, hvor det er praksis at det opprettes en ektefellestilling når noen gifter seg. Til tross for at paret fremdeles ikke formelt er gift, har mannen fått en stilling som diakonisk medarbeider, ifølge Dagbladet.

– Det var gjort i stand til bryllup og vikarpresten valgte å gjennomføre en forbønnshandling for paret selv om mannen fortsatt formelt var gift med sin ekskone, sier generalsekretær Audun Myhre i Sjømannskirken i en pressemelding.

Han bekrefter at dette er i strid med Sjømannskirkens praksis. Samtidig ble det ifølge Myhre tydelig sagt i kirken at seremonien ikke var en ekteskapsinngåelse.

– Denne forbønnshandlingen var ikke klarert med oss sentralt og vi beklager at det ble gjennomført, sier Myhre