Alle tre barna ble kastet ut av skandinavisk skole

Nektes undervisning på Playa Flamenca. Hevder far gikk til angrep på lærer.

Terje Aspdahl

Publisert 26. mai 2011 07:40

PLAYA FLAMENCA

Familien Bergström får ikke lenger benytte Skandinaviska Skolan Costa Blanca på Playa Flamenca. De tre barna på fem, seks og 16 år er utvist, og får ikke delta i skolens undervisning.

– Alt var i den skjønneste orden da barna begynte i skolen i fjor høst. Barna trivdes på skolen og vi voksne fikk raskt nye venner i nabolaget. Vi fikk også bare positive tilbakemeldinger fra skolen. Vår eldste sønn benytter seg av "Sophia Distans" (fjernundervisning på nett) og rektor Christer Björklund skrøt blant annet av om hvor bra det gikk. Vi hadde ikke noen grunn til å tro det ikke stemte. Men da karakterene kom senere på høsten, fikk vi sjokk. Han hadde strøket i seks av 12 fag. Det viste seg at vår sønn hadde levert inn sine oppgaver for sent, derfor fikk han ikke godkjent. "Sophia Distans" henviser tilbake til ansvarlig person, som i dette tilfelle er rektor Christer Björklund. Han påstår derimot at vi har hatt oversikt over leksearbeidene hele tiden. Noe som ikke stemmer! Vi kan ikke være enig i at vi har ansvar for sønnen vår i skoletiden.
Likevel valgte vi å fortsette samarbeidet med skolen. Senere kom det rykter om det foregår mishandling hjemme hos oss, og at jeg skal ha truet en lærer ved skolen. Vi hadde et møte om dette, og vi trodde at ting ville roe seg, forteller Magnus Bergström til Vikingposten.

Les også: Kan komme til å stenge norsk Spania-skole

Trebarnsfaren forteller videre at overraskelsen var stor da han ble innkalt til nytt møte. Der ble familien spurt om hvordan de opplevde skolen etter turbulensen hadde lagt seg.

– Vi svarte at vi synes det fungerer bedre, men da forandret styreleder Gert Gunnarsson totalt karakter og beskyldte oss for flere usannheter. Blant annet at vi skal ha truet en lærer slik at denne sluttet ved skolen. Og at vi har løyet om innloggingsinformasjon til "Sophia Distans", vår sønns fjernundervisning. Vi opplevde han veldig provoserende og truende. Samtidig vi fikk beskjed om at vi kunne ta barna ut av skolen straks. Dette tok vi ikke seriøst. Derfor gikk barna på skolen som vanlig neste dag, sier Bergström.

To uker etter dette møtet fikk Bergström skriftlig beskjed om at hele familien var utestengt fra skolen. Barna deres er ikke velkomne på skolen, og ifølge trebarnsfaren er de truet med politianmeldelse om de viser seg der igjen.

Leiebil i Spania – gratis norsk servicetelefon og prisgaranti. Klikk her!

– Jeg har aldri hørt om svenske barn som ikke får gå i svensk skole. Dette må være første gang. For noen uker siden var den svenske Skolinspektionen på skolen. Vi vet de hadde planlagt et besøk til skolen neste år, men etter det vi forstår kom de ned mye raskere. Det tror vi kommer av alle klager vi vet foreldre ved Skandinaviska Skolen har sendt, sier Bergström.

Vikingposten tok kontakt med rektor Christer Björklund for å få en kommentar til saken, men han ønsker ikke å si noe og henviser til styreleder Gert Gunnarsson.
– Jeg kan si så mye at det stemmer at Skolinspektionen har vært her, men de trakk bare på skuldrene av Bergström-saken, sier rektor Christer Björklund.

Her finner du en veiviser til næringslivet på Costa Blanca

Styreleder Gert Gunnarsson mener styret har handlet riktig, og at man ikke hadde annet valg enn å utvise hele familien fra skolen.

– Vi måtte ta noen grep da vi følte det gikk alt for langt. Bergström gikk til angrep på en lærer, som etter den episoden sluttet. Dette skjedde foran mange elever i et av klasserommene. Vi har forsøkt alle pedagogiske måter for å løse denne saken, men når det ikke gikk, hadde vi ikke noe annet valg enn å utvise familien. Beslutningen om å utestenge familien var enstemmig i styret. Skolinspektionen hadde ingenting å utsette når de var her. De hadde ikke engang noen spørsmål rundt Bergström-saken, noe som ikke er overraskende. Skolinspektionen har da heller ingen myndighet over oss. Vi er en privat utenlandsskole. Det eneste Skolinspektionen gjør, og kan gjøre, er å arkivere klagen Bergström har sendt, sier styreleder Gert Gunnarsson til Vikingposten.

Etter episoden med familien Bergström har nå foreldrene på skolen opprettet et eget foreldreutvalg.

– Vi vil lage en kanal mellom skole og foreldre. Noe av grunnen er at vi vil unngå slike konflikter i fremtiden. Vi synes det er en vanskelig situasjon når barn ikke får gå på skolen, sier Roland Wallman, som er leder i det nyopprettede utvalget.