Alfaz: Har fått palmene invadert av rødbiller

Alfaz-par advarer andre.

Spaniaavisen

Publisert 14. desember 2009 14:11

ALFAZ

Jorunn og Hans Peter Mørch i ”Fredriksen-huset” har mistet to palmer på grunn av rødbillepesten. Nå advarer de andre med palmer i hagene nord på Costa Blanca.

Tidlig i oktober gikk myndighetene i Elche ut og fortalte om invasjon av rødbiller i palmene deres. De måtte beskjære 480 palmeblader for å unngå pesten med rødbillene. Pesten kommer til syne på denne tiden av året. At palmene er angrepet kan sees på at bladene visner. Nå er ufyseligheten kommet for fullt til Alfaz del Pi.

Les også; Her er en ny trussel mot palmene

– Vi merket først at noe var galt med en av palmene i august. Da begynte bladene å falle av i vinden midt under et selskap vi arrangerte. Vi tok derfor å beskar hele treet, og tenkte ikke mer på dette. Men nylig oppdaget vi at enda en palme i hagen var angrepet. Det luktet helt forferdelig og vi hadde over hundre biller rundt på treet. Lukten av rødbillene og larvene minner mest om gammel oppkast. Helt j…, og så ødelegges de flotte palmene hvis man ikke rekker å behandle trærne i tide, sier Jorunn Andersen.

Les også; Blir ikke kvitt rødbillene

Vikingposten har vært i kontakt med en spansk gartner som er spesialist på palmer, og han anbefaler folk som oppdager at de har rødbiller i palmene om å ta kontakt med en ekspert.

Rødbillen går ikke lenger bare etter Kanaripalmer, men har nå utvidet sin virksomhet til andre palmer, trær og planter. Rødbillen kommer opprinnelig fra Sørøst-Asia og ble først oppdaget i Andalucía i 1995. Den legger sine egg i stammen på palmene. Ødeleggelsene som følge av dette fører til en rask død for treet.