Alfaz: Åpnet Norges første utenlandske frivillighetssentral

Denne uken ble Frivillighetssentralen Costa Blanca Nord offisielt åpnet i Alfaz.

Spaniaavisen

Publisert 2. desember 2009 19:53

ALFAZ

En gjeng ildsjeler, med initiativtaker Liv Airin Fragaat i spissen, viste stolt frem lokalene i Alfaz del Sol. 

For det var Fragaat som hadde ideen. Hun skrev til og med en oppgave om dette for sju år siden. Men en frivillighetssentral ble ikke ”født” før hun møtte Merete Ihlen, som også tente på ideen. De to energiske damene tok så kontakt med Asbjørn J. Jensen for å få hjelp til å fronte dette for norske myndigheter.

Les også: Hun skal lede den nye frivillighetssentralen i Alfaz

– Da jeg fikk henvendelsen fra Liv og Merete tok jeg kontakt med norske myndigheter gjennom mine kontakter. Vi fikk innvilget støtte fra kulturdepartementet og satte i gang med prosessen. I tillegg er også Alfaz del Pi kommune med og betaler en liten del av kostnadene med driften. Men på sikt håper vi å skaffe oss egne sponsorer her i Spania som skal sørge for økonomien. I dag på åpningen har vi blant annet med noen banksjefer fra en stor spansk bank som vil se nærmere på dette, forteller styreleder Asbjørn J. Jensen til Vikingposten.

Les også: Til Costa Blanca med penger fra regjeringen

Han kan videre fortelle at de må søke norske myndigheter om støtte hvert eneste år. Nå har de garantert støtte ut neste år. Jobben deres nå i første omgang er å skaffe personer til å hjelpe. På frivillig basis.
– Etter det vi har blitt fortalt fra liknende sentraler i Norge er det ofte de som er frivillige, som etter hvert også blir brukere. Men vi ønsker oss folk i alle aldersgrupper, sier Jensen.

Norges aller første frivillighetssentral er altså et faktum. I Spania. En plass der mennesker, i første omgang nordmenn, kan få hjelp til det de måtte ønske. Alt fra å skifte en lyspære, til å finne en samtalepartner eller få hjelp til et ærend på butikken.

Les også: Alfaz med gratis hjelp til utlendingene

– Det er viktig å presisere at vi ikke skal være noen konkurrent til kommersielle foretak. Vi skal hjelpe mennesker som har falt mellom to stoler. For eksempel en eldre dame som er ensom og sitter mye hjemme alene uten å komme ut blant folk. Eller ungdommer som sliter med å finne seg venner. Hos oss er det bare fantasien som sette begrensninger, sier daglig leder Elin L. Bergstrand.

Frivilligsentralen i Alfaz har åpent alle hverdager fra klokken 11 til 15.