Aleksander sykler fra Lisboa til Costa Blanca for flyktningene

Mål: Å samle inn 100.000 kroner.

Spaniaavisen

Publisert 17. september 2015 07:57

ROJALES

Sprekingen Aleksander Haarberg (22) skal sammen med fem andre sykle 1098 kilometer fra Lisboa i Portugal til Rojales til inntekt for mennesker på flukt fra krig og konflikt.

Aleksander Haarberg er 22 år og har Downs syndrom. Han er veldig aktiv og driver til vanlig med svømming, sykling, jogging, styrketrening, fotball og håndball. Aleksander har flere medaljer fra internasjonale stevner i svømming. Blant annet fra VM og EM i svømming for utøvere med Downs syndrom, og medaljer i svømming fra Special Olympics i Aten. 

Les også: Torrevieja-ordfører gir bort godgjørelsen sin for å hjelpe syriske flyktninger

– Vi har bodd i Quesada fra 2002 til 2012, og Aleksander har sammen med faren, Lasse Haarberg, syklet mye sammen med sykkelklubben Amigos. Det var fire stykker fra denne gjengen som planla å sykle fra kyst til kyst, Lisboa-Alicante. De er til sammen fire nordmenn, en fra USA og en fra Storbritannia, forteller mor Vigdis Skjerve Haarberg til Vikingposten. 

Aleksander hadde allerede planlagt denne styrkeprøven på sykkelsetet, men da han hørte om krisen i Syria og Middelhavet tok han kontakt med Flyktninghjelpen. Han har allerede samlet inn 12.600 kroner, men målet er å samle inn 100.000 kroner i løpet av den ti dagers lange sykkelturen. 

På Facebook og på Flyktninghjelpen sine sider, hjelp.nrc.no, kan man følge turen langs den Iberiske halvøya på tvers, samt donere penger. Aleksander og Amigos startet å sykle tirsdag 15. september. 

Finn hjelp i vår bransjeguide – en veiviser til næringsdrivende på Costa Blanca

– Aleksander er godt fungerende og veldig samfunnsengasjert. Han syntes synd på flyktningene, og ønsket å gjøre noe for å hjelpe. Det var da vi kom på at vi kunne gjøre noe ut av sykkelturen. Vi tok kontakt med Flyktninghjelpen, som har et opplegg hvor man kan starte egen innsamlingsaksjon. De hjalp oss med å komme i gang med blant annet egen Facebook- gruppe. Det er veldig motiverende for Aleksander å sykle for noe som gir mening, sier Vigdis.

Sykkelgjengen sliter med å få dekning på mobilen mens de ennå oppholder seg i Portugal, men de har fått gitt beskjed om at første etappe har gått bra. De sykler gjennomsnittlig 11 mil per dag, og regner med å være i Rojales 24. september.