>
Helse og forbruker

Agurk fra Spania gjorde nordmenn syke

72 personer smittet av salmonella.


OSLO/MADRID

Mattilsynet tror at enkelte partier fra en spansk leverandør har ført til at 72 nordmenn har blitt syke av mage-tarmbakterien Salmonella Agona etter utbruddet i Norge.

– Det er ikke alltid mulig å finne smittekilden i slike utbrudd, men nå har enkelte partier agurk fra en spansk leverandør pekt seg ut som den mest sannsynlige smittekilden, sier Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver i Mattilsynets seksjon biologisk mattrygghet.

De norske importørene av agurker fra leverandøren har intensivert prøvetakingen av agurk som et ekstra sikkerhetstiltak. Man har så lagt ikke funnet Salmonella i disse prøvene.

Mattilsynet har varslet spanske myndigheter og andre land i EU om mistanken.

– Det er mye spansk agurk på markedet, men vi har bare mistanke til agurker fra én leverandør, i et avgrenset tidsrom. De som har blitt syke, kan ha spist eller vært i kontakt med agurk fra denne leverandøren. De har enten kjøpt agurk i butikk eller blitt servert det på institusjon, kantine eller annet serveringssted, sier Svindland.

Utbruddsetterforskningen gjennomføres i samarbeid mellom Mattilsynet, Folkehelseinstituttet, Veterinærinstituttet og kommuneoverleger.

 

Debatt
Spaniaavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.