OSLO/MADRID
Mattilsynet tror at enkelte partier fra en spansk leverandør har ført til at 72 nordmenn har blitt syke av mage-tarmbakterien Salmonella Agona etter utbruddet i Norge.
– Det er ikke alltid mulig å finne smittekilden i slike utbrudd, men nå har enkelte partier agurk fra en spansk leverandør pekt seg ut som den mest sannsynlige smittekilden, sier Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver i Mattilsynets seksjon biologisk mattrygghet.
De norske importørene av agurker fra leverandøren har intensivert prøvetakingen av agurk som et ekstra sikkerhetstiltak. Man har så lagt ikke funnet Salmonella i disse prøvene.
Mattilsynet har varslet spanske myndigheter og andre land i EU om mistanken.
– Det er mye spansk agurk på markedet, men vi har bare mistanke til agurker fra én leverandør, i et avgrenset tidsrom. De som har blitt syke, kan ha spist eller vært i kontakt med agurk fra denne leverandøren. De har enten kjøpt agurk i butikk eller blitt servert det på institusjon, kantine eller annet serveringssted, sier Svindland.
Utbruddsetterforskningen gjennomføres i samarbeid mellom Mattilsynet, Folkehelseinstituttet, Veterinærinstituttet og kommuneoverleger.