Advarer skandinaver mot smertestillende medisin

En helsenettverk på Costa Blanca advarer helsepersonell om ikke å skrive ut Nolotil til personer fra Skandinavia og Storbritannia.

Spaniaavisen

Publisert 29. mai 2018 08:06

COSTA BLANCA

Det var den Alicante-baserte juridiske- og medisinske tolken Cristina Garcia del Campo som gikk ut med varselet, skriver nettstedet emigrate.co/uk. Hun skal ha undersøkt dødsfall blant anglo-saksere som har fått denne medisinen på resept. 

Da hun undersøkte saken oppdaget del Campo at medisinen, som også er kjent som Metamizol, er på forbudslisten i Storbritannia, USA og de fleste europeiske land, men i Spania har Nolotil vært tilgjengelig. 

En dødelig bieffekt av Nolotil skal være agranulocytose, drastisk tap av hvite blodceller, noe som resulterer i et ødelagt immunsystem som ikke tåler infeksjoner. Som et resultat av undersøkelsen og med henvisning til restriksjoner i andre vestlige land, har lokale helsemyndigheter nå advart helsepersonell i regionen mot å gi pasienter fra Storbritannia, USA og Skandinavia Nolotil.

Sett denne? Spanske flygeledere vil streike i sommer

En mulig forklaring på at Nolotil ikke skal være farlig for spanjoler, kan være genetiske forskjeller på spanjoler og skandinaver og briter. 

Den norske legen i Albir, Vidar Hjelset, forklarer

– Dette er riktig. Nolotil er en snart 100-år gammel medisin som forlengst er utfaset i Skandinavia. Ikke først og fremst fordi den er farlig, men heller fordi den virker dårlig og vi har fått nyere og bedre alternativer.

Han fortsetter:

– Agranulocytose opptrer ofte i forbindelse med virusinfeksjon også, men immunforsvaret er som regel oppe igjen etter 14 dager. Og dette er interessant. For da skjønner vi hvorfor våre forfedre alltid sa at vi skulle være forsiktig etter at vi hadde vært syke for ikke å få følgesykdommer. Fordi viruset hadde slått ut immunsystemet og forårsaket agranulocytose. I en moderne legepraksis ser vi dette regelmessig. Vi har celletellere som ved en enkel blodprøve kartlegger immunforsvaret på fem minutter. Jeg har hatt en slik maskin siden 1990.